Сторінки

понеділок, 4 квітня 2016 р.

Цікаві факти про Wikipedia

Мабуть у сучасному світі немає жодної людини, яка б не чула що таке Вікіпе́дія. Кожного дня, а то буває і по декілька разів на день ми звертаємось за допомогою до неї.  Чи то дізнатися значення нового слова, чи уточнити ту чи іншу дату або подію.
І це не дивно, бо Вікіпедія це загальнодоступна вільна багатомовна онлайн-енциклопедія.  Опікується нею неприбуткова організація «Фонд Вікімедіа.
Як інтернет-довідник Вікіпедія є найбільшою і найпопулярнішою серед подібних сайтів. За обсягом відомостей і тематикою Вікіпедія вважається найповнішою енциклопедією, яка коли-небудь створювалася за всю історію людства.
Однією з переваг Вікіпедії є можливість представлення інформації рідною мовою — сайт складається з 285 мовних розділів. Найбільшою національною Вікіпедією за кількістю статей є англійська, яка містить більше 4 млн статей. Другим за розміром є нідерландський розділ з більш ніж 1,5 млн статей. Усього ж є близько 280 розділів Вікіпедії різними мовами. Український розділ має 558 826 статей.
30 січня 2004 було створено першу україномовну  статтю — Атом. А вже 4 квітня 2004 - офіційно активовано українську мову інтерфейсу.  31 серпня 2011 - український розділ обійшов норвезький, посівши 14-те місце за кількістю статей. А у квітні 2012 - українська вікіпедія вперше увійшла в число 20 найвідвідуваніших Вікіпедій світу.
Вікіпедія та інші проекти Фонду Вікімедіа працюють без розміщення рекламних банерів чи надання платних послуг. Використання Вікіпедії є повністю безкоштовним та вільним від Інтернет-реклами. І деякі мобільні оператори надають доступ до контенту не враховуючи інтернет-трафіку.


Немає коментарів:

Дописати коментар