Сторінки

середу, 15 серпня 2018 р.

Винахідники, віват!

"Життя віддане винахідництву
«У мене не було робочих днів і вихідних. 
Я просто працював і отримував від цього задоволення"
                   Генрі Форд

Клименко Фелікс Костянтинович – неординарна особистість, військовий, вчений, винахідник, патентознавець, патентний повірений України і великий помічник нашої бібліотеки, зокрема патентно-технічного відділу. Мені, як завідуючій патентно-технічного відділу, дуже пощастило на знайомство з такою обдарованою людину. Спогади, спогади, спогади...На жаль вже минуло 10 років як його немає з нами. Але той слід який він залишив у моєму серці, у серці людей, хто його знав буде жити довічно. Я хочу згадати про людину з якою була знайома протягом одинадцяти років. Фелікс Костянтинович завжди приймав участь в усіх масових заходах, що  проходили в патентно-технічному відділі. А на «Днях інформації» дискутував з патентним повіреним, винахідником Леонідом Михайловичем Арістом. Завжди відстоював свою особисту думку.
Думки про відкриття і винаходи турбували Фелікса Костянтиновича протягом всього його життя. Кліменко завжди повторював, що відкриття і винаходи  в цілому досить суттєво впливають на наше життя. «Все тече», - любили говорити стародавні. «Часи змінюються», - так говорять люди сьогодні. Причиною постійних змін і перетворень, які спостерігаються в світі, є народження нового. Протягом мільйонів років єдиним творцем сущого була природа. Її шедеври чудові: зірки, планети, рослини, тварин, а головне -  людина. Це суєтне дитя природи швидко порушило монопольне право своєї «матері» і приступило до створення власних винаходів. Фелікс Костянтинович безперервно щось творив та  оформлював. Він завжди говорив, що багато з відкриттів зобов'язані своєю появою  відкриттям попереднім. Крім того, великі відкриття, що змінили наше життя, зроблені в багатьох галузях науки - біології, медицині, геології, хімії, математики. Фелікс Костянтинович першим зробив добірку наукових відкриттів вчених СНД. На жаль видання «Научные открытия ученых СНГ» побачило світ тільки після його смерті. Але його мрія здійснилася.
Хто він? З яких джерел отримував знання, що слугувало поштовхом до винахідницької діяльності? 
Народився Фелікс Костянтинович 8 серпня 1932 року у місті Дніпропетровськ в родині військового. Його батько, Костянтин Никифорович Кліменко, працював в комітеті держбезпеки СРСР. Загинув на фронті у 1942 році. Мати, Зоя Михайлівна, завжди піклувалася про майбутнє своїх дітей, займалася їх вихованням. Сестра - Ірина Костянтинівна,  отримала вищу освіту і працювала старшим науковим співробітником ІГТМ АН УСССР. Дружина Фелікса Костянтиновича - Наталія Дмитрівна Бородавко, працювала доцентом у ДХТІ. Вона була його помічником і натхненником у створенні всіх винаходів та наукових праць.  А їх «діти» –  це наукова та винахідницька діяльність.
Фелікс Костянтинович отримав блискучу освіту. В 1951 році  закінчив Ставропольське військове училище. Він згадував, що за роки навчання  пережив і перше побачення, і перше кохання, і перше розчарування. Вперше осмислював життя і здобував перемоги, як на спортивних змаганнях, так  і над самим собою. 
В 1951 - 1959 р.р. служив в армії. Приймав участь у бойових діях в Угорщині, де був контужений  та втратив свій слух. В 1956 році нагороджений медаллю «За бойові заслуги». Потім продовжував навчання у Львівському вищому військово-політичному ордена Червоної Зірки училищу - одному з провідних навчальних закладів в системі військової освіти Міністерства оборони СРСР. Здобував освіту протягом 4-х років. Після закінчення у 1953 Феліксу Костянтиновичу присвоїли військове звання лейтенанта, кваліфікацію офіцера з вищою військово-політичним освітою і він отримав диплом загальносоюзного зразка. У військово-політичні училища приймалися військовослужбовці строкової і надстрокової служби, випускники Суворовських військових училищ.
Потім, після переїзду до Дніпропетровська в 1964 році,  Фелікс Костянтинович вступає до ДДУ на фізтех і отримує вищу технічну освіту. Після закінчення навчання розпочалися трудові будні. Фелікс Костянтинович отримує досвід конструкторської роботи у КБ «Південне». Він працював там з 1964 до 1973 року. На КБ «Південне отримує і досвід патентно-дослідної роботи». Його  завжди приваблювала винахідницька діяльність і в 1980 він їде до Москви на навчання до ЦІПКу,  отримує вищу патентну освіту. Потім  продовжує навчатися у Києві  в Укрпатенті і отримує кваліфікацію патентного повіреного України з реєстраційним номером № 192. З 1976 року до 2005 року завідує патентно-ліцензійним відділом Національної металургійної академії України.
Фелікс Костянтинович був нагороджений урядовими нагородами такими як медаллю «За бойові заслуги», «40 років Збройних Сил СРСР», «50 років Збройних Сил СРСР».
Він є  співавтором 100 винаходів,  що реалізовані в промисловому виробництві з великим економічним і технічним результатом. Так, наприклад, патент України №5231 використовується на ВАТ «Криворіжсталь» з 1989 року і дає багатомільйонний прибуток. Фелікс Костянтинович автор 3 друкованих робіт, одна з яких, монографія «Научные открития ученых в СССР». Брав активну участь в наукових семінарах, конференціях, у тому числі і міжнародних. Виступав з докладом на V Міжнародній конференції в 2001 році в Алушті.
Помер Фелікс Костянтинович Кліменко 21 січня 2008 року. 
Будемо пам’ятати завжди. 

Тетяна Мищенко, завідуюча  патентно-технічного відділу



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар