Сторінки

четвер, 22 червня 2017 р.

Що читають бібліотекарі

Кавабата, Ясунарі. Сплячі красуні. Давня столиця. Стугін гори /Ясунарі Кавабата; пер. з японської І.П. Дзюба, М.С. Федоришина; худож.-оформлювач О.Д. Кононученко. - Харків: Фоліо, 2016. – 537 с. – (Б-ка нобелівських лауреатів).

Знайомтесь – Ясунарі Кавабата (1899 – 1972) – один з найвидатніших японських письменників ХХ століття. Він лауреат Нобелівської премії 1968 р.
Важко сказати якій віковій групі рекомендувати цю книгу, адже старість стосується кожного, незалежно від статі.
Та все ж в першу чергу рекомендую її вдумливим чоловікам третього віку та взагалі мудрим людям.
Ця книга три в одному – три твори в одній книзі.
Визначальною темою у повісті «Сплячі красуні» стає проблема старості.
Багатенькі старі таємно продираються у таємничий будинок, де можуть провести ніч зі сплячими красунями. При цьому торкатись красунь дозволяється, але більше - ні-ні. Одні гості кажуть, що сплять і бачать приємні сни, а інші не сплять і згадують дні молодості.
Головному герою - старому Егуцці, під кінець життя дуже хочеться повернутись у молодість, тому він і вчащає до будиночка сплячих красунь. Там піддавшись спокусі, він ніби воскресає на якийсь час, аж поки смерть однієї дівчини знову повертає його на грішну землю: «його обсідають думки, що насувається огидна старість».
Не буду розкривати сюжети решти творів. Залишаючи інтригу, скажу лише, що другий роман «Давня столиця» - це історія зустрічі дівчат-близнят, розлучених долею невдовзі після народження.
А «Стугін води» - психологічний сімейний роман. Цей роман також глибоко  трактує проблему старості.
Це неймовірно японські твори: спокійні, розмірені, повні зауважень про чоловіче і жіноче, кохання, секс, юність і зрілість, лагідність та насильство.
В них є недомовленість і відчуття таємниці, в деяких є відчуття легкого божевілля, що загострює відчуття життя.

Людмила Афанасьєва, провідний бібліотекар відділу абонементу



Ми в соціальних мережах:  Facebook   Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар