Сторінки

понеділок, 16 жовтня 2023 р.

Пунктири історії

Генрі Чарльз Буковскі: 

«У житті вам нічого не обіцяно, з вами не укладали жодного контракту» (продовження)

 

Основу документальної стрічки Джона Даллагана «Bukowski: Born into This» (2003), становлять записані в різні роки другом Чарльза – Тейлором Хекфордом інтерв`ю. Деякі побачили світ в 1987, в документальній стрічці  Барбета Шрьодера «The Charles Bukowski Tapes».
На думку письменника, ці записи – найбільш «чесний і прямий» фільм про нього. Так і сталось. І в першому, і в другому випадках. І мова не лише про невідомі факти його творчості й особистого життя з перших вуст.
Камера завжди проявляє. Вона бачить людину саме такою, якою вона є. Сховатись за монтажем або роботою оператора та задумом режисера – неможливо. Отже, ми бачимо Буковскі в природній обстановці, чуємо неповторний голос, вбираємо та звіряємо думки і розкриваємо його як головну аутентичну книгу, сторінки якої говорять із кожним.
Його читання віршів – унікальне та підкорююче. Без зайвого наголосу й екзальтації, немов розмірковуючи вголос і запрошуючи до діалогу. З одного боку, абсолютна статика тіла, з іншого, – неймовірної сили енергія, коли тебе немов накриває м`яка ніжна хвиля, іноді гостро прохолодна, схожа на спільне з Чарльзом раптове прозріння від почутого.
У 1983 році канадський режисер Рон Манн запросить його до участі ще в одному документальному проєкті «Поезія в русі», присвяченому північноамериканському ренесансу. У стрічці десятки найвідоміших поетів Америки читають власні вірші під акомпанемент улюбленої музики та під супровід авторських коментарів саме Чарльза Буковскі. І це лише посилює бажання вслухатися саме в його неупереджені оцінки та думки.
Твори Чарльза Буковскі вдало екранізують. Не випадково, зважаючи на їхню «кіношну» стилістику. Кінодокументалістика також не пройшла повз. Буковскі починає працювати в Голлівуді як сценарист.
Для нього немов відкривається вікно визнання літературним і творчим істеблішментом, який «ніжно, хоч і з деякою побоюванням притискає його до своїх великих грудей». Але більшого Генрі не прагне, розуміючи наскільки є іншим.
Його поезією захоплені Жан-Поль Сартр і Жан Жане. Він стає затребуваним, навіть модним і шанувальників має так само багато, як і противників. Останні все ще не поспішають зараховувати його ім'я до «великої літератури». Дарма.
До класичного та сучасного письменництва він ставиться вибірково. Доволі часто вважає його недосконалим, надто врівноваженим і фальшивим. Перевагу надає Пабло Неруді, Кнуту Гамсуну, ранньому Хемінгуею, Джерому Селінджеру, Луї-Фердінану Селіну, Франсуа Війону.
Для нього дух завжди понад формою, бо форма, прикриває недосконалість, висвітлює формалізм. Щодо культури масової, то дуже не подобається йому Мікі Маус. Він щиро не розуміє, як цей герой з чотирма пальцями на руках міг підкорити таку кількість дорослих і дітей . J
Його ж самого вважають «єдиним, справді улюбленим поетом підпілля». І у своєму таємному сердечному «підпіллі» він має власного синього птаха, до якого завжди прислухається. А він – до нього.

Чарльз Буковскі в продовженні «Пунктирів історії».


Олена Ємельянова

 

«Поганий тон використовують у мільйон разів більше, ніж добрий».

«Поезія – це те, що відбувається тоді, коли нічого іншого не може бути».

«Потрібно померти кілька разів, перш ніж ти зможеш по-справжньому жити».

«Просто жити поки не помреш, вже тяжка праця».

«Потенціал ні фіга не означає. Потрібно робити. У будь-якого немовляти потенціалу більше, ніж у мене».

«Проблема цього світу у тому, що виховані люди сповнені сумнівів, а ідіоти сповнені впевненості».

«Різниця між диктатурою та демократією така: демократія – спочатку голосуємо, потім слухаємо. Диктатура – не витрачаємо дорогоцінний час на марне голосування».

«Самотність зміцнює мене; без неї я як без їжі та води. Щодня без неї знесилює мене. Я не пишаюся своєю самотністю, але я залежу від неї».

«Собаки та ангели не такі вже й далекі один від одного».

«Спочатку люди цікаві. Згодом, повільно, але вірно відкривається вся неповноцінність, усе божевілля. Я значу для них все менше і менше, вони означають менше і менше для мене».

«Справи йшли добре, але невідомо куди».

«Справжня самота не обов'язково обмежується тим, коли ви самотні».

«Щоб рятувати світ, треба рятувати одну людину за одною. Рятувати всіх – це романтизм чи політика».

«У житті вам нічого не обіцяно, з вами не укладали жодного контракту».

Далі буде.

 

Фото: https://www.amarujala.com/kavya/irshaad/charles-bukowski-poems
Джерела: https://www.mdzol.com/sociedad/2022/6/15/este-es-el-nivel-de-estudios-que-alcanzo-charles-bukowski-251580.html
https://inspirationfeed.com/charles-bukowski-quotes/
https://www.pbs.org/newshour/arts/poetry/bukowksis-poems-were-mangled-by-editors-after-his-death-now-you-can-read-his-originals
https://inspirationfeed.com/charles-bukowski-quotes/
Буковски, Чарльз. Путь в рай закрыт : рассказы : стихи / Ч. Буковски. – СПб. : Азбука-классика, 2005. – 797 с.
Буковски, Чарльз. Макулатура : роман / Ч. Буковски. – М. : Эксмо, 2008. – 224 с.
Буковски, Чарльз. Юг без признаков Севера : рассказы / Ч. Буковски. – М. : Эксмо ; СПб. : Домино, 2008. – 304 с.



 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар