Сторінки

вівторок, 3 жовтня 2023 р.

На долоні історії

Німеччина. Країна казок та  містики ( продовження)


Патрік Зюскінд: «Хто володіє запахом, той володіє серцями людей»

 

«Написати такий роман жахливо. Я не думаю, що зроблю це ще раз». Саме так, Патрік Зюскінд висловився щодо «Парфумеру: Історії одного вбивці», який лишається серед світових читацьких вподобань найбільш затребуваним і гучним його твором. Дослідники вважають роман найпопулярнішим німецькомовним з часів антивоєнного шедевра Еріха Марії Ремарка «На Західному фронті без змін».
Збираючи враження та факти, Патрік багато подорожував, об’їздивши всі місця подій майбутньої історії. До того ж вивчав секрети парфумерної справи на фірмі «Фрагонард».Психологізм, поєднаний із містикою та фентезі – таку жанрову суміш пропонує Зюскінд. І, так, свою тему самотності та її наслідків.
Вперше «Парфюмер» було видано в Швейцарії, книжка витримала безліч видань загальним тиражем понад 12 мільйонів екземплярів. Літературний шедевр перекладено 47 мовами світу, включаючи латину. Роман вісім років протримався в рейтингу бестселерів та і зараз входить у топ найкращих світових творів сучасності.
Отже про самотність та про пошуки людяного у людині, або чому це зникає, пише Зюскінд. І це, безумовно, відлуння традицій німецьких творів давніх часів. Згадаємо також «маленький шедевр у прозі» «Голубка» (1987) – історію непримітного банківського охоронця, життя якого, хоча й не відзначене героїчними діяннями, проте, має глибокий зміст і призначення. В цьому ж рядку «поетично філігранна казка з дитинства, пронизана гіркою та солодкою ностальгією» – повість «Історія пана Зоммера» (1991), де світ, переданий автором з ніжністю та іронією, побачимо очима підлітка.
«Я знаю людей, в яких міститься цілий всесвіт, неосяжний. Але діставати його звідти не поспішають. Щоб не збожеволіти». Зюскінду це завжди вдавалося. Під різними кутами, майже без зайвих оцінок, немов: «Дивись, ти можеш бути таким, чи іншим… дивись та обирай…».
У творах перевагу автор віддає одинакам-невдахам, які знають, про що мовчать. «Якщо людину позбавляють цієї однієї, найважливішої свободи, а саме свободи за власною потребою віддалятися від інших людей, тоді всі інші свободи нічого не варті. Тоді життя не має сенсу. Тоді краще померти», – вважає Зюскінд та і сам згодом цілковито дотримується цього твердження – потай переїжджає з міста до міста, з країни в країну, спосіб життя веде цілковито відокремлений, майже не дає інтерв'ю та не бере участі у фотосесіях, живучи поперемінно у Німеччині та Франції.
Він вивчає одну з головних проблем світу як сумну історію різних часів і героїв. Він впевнений, що самотність у підсумку не дорівнює свободі, а призводить до великих і малих драм як усередині людини, так і в усьому світові, як віддзеркалення спустошення багатьох  людських трагедій.
У 2006 році Зюскінд опубліковав есе «Про кохання та смерть». Остання його книга – «Бій» датована 2019 роком. Зараз більшість часу він приділяє телебаченню та кінематографу.
Критики вважають автора одним із великих літературних майстрів ХХ століття. Фігурує він і у списку з 24 німецьких прозаїків Німецького культурного центру імені Гете у Брюсселі. На думку дослідників, своїми творами ці автори допомагають людям долати кордони на шляху розуміння один одного. Тобто, традиція німецького міфу у сучасному втіленні – наочна та проілюстрована такою думкою автора: «Самотність – найстрашніше, що може статися з людиною. І не важливо, хто ця людина, бідняк чи багатій, простак чи хитрун, дурень чи геній. Самотність не стукає і не чекає, доки їй відкриють, у неї є ключі від усіх дверей…».
Він сподівається разом зі своїми героями, що колись знайде таку кімнату, яка буде настільки мала і тісна, що буде втомлювати від самотності. І тоді, володіючи своїм серцем, як його відомий герой запахом, можливо, володітиме серцями людей. Але відкрито та щиро. З любов`ю. Йому це вдається.
 
Далі буде.

 

Джерела:  https://dovidka.biz.ua/patrik-zyuskind-tsikavi-fakti/
Грімм (брати). Улюблені казки / Брати Грімм; худож. М. Бабич. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2012. – 63 с. : іл. – (Золота колекція казок світу).
Галеви, Даниэль. Жизнь Фридриха Ницше / Д. Галеви. – Новисибирск : Наука, 1992. – 216 с.
Гауф, Вильгельм (1802–1827). Сказки / В. Гауф. – М. : Гендафельд-Мет, 1992. – 336 с.
Гегель, Георг Вільгельм Фрідріх (1770–1831). Основи філософії права, або Природне право і державознавство / Г. В.Ф. Гегель ; пер. з нім. Р. Остапчук, М. Кушнір. – Київ : Юніверс, 2000. – 336 с.
Гессе, Герман. Собрание сочинений в 8-ми томах / Герман Гессе. – М. : Издательская группа «Прогресс»-«Литера». Т. 7 / Г. Гессе. – М.-Х. : Прогресс-Литера, Фолио, 1995. – 480 с.
Гофман, Эрнест Теодор Амадей (1776–1822). Новеллы / Э. Т. А. Гофман ; сост. Н. А. Жирумская. – Л. : Лениздат, 1990. – 607 с.
Гете, Йоганн Вольфганг (1749–1832). Фауст : трагедія / Й. В. Гете; пер. з нім. М. Лукаша. – Київ : КЕТС, 2012. – 400 с.
Грасс, Гюнтер. Луковица памяти / Г. Грасс ; Пер. с нем. Б. Хлебникова. – М. : Иностранка, 2008. – 592 с.
Дюрер, Альбрехт. Трактаты. Дневники. Письма / Альбрехт Дюрер. – Спб. : Азбука, 2000. – 704 с.
Зюскинд, Патрик. Голубка. Три истории и одно наблюдение [Текст] : повесть, рассказы / Патрик Зюскинд. - СПб. : Азбука, 2001. - 256 с.
Зюскинд, Патрик. Контрабас [Текст] : пьеса / Патрик Зюскинд. - СПб. : Азбука, 2001. - 128 с.
Зюскинд, Патрик. Парфюмер: История одного убийцы [Текст] / Патрик Зюскинд ; Пер. с нем. Э.В.Венгеровой. - СПб. : Азбука-классика, 2002. - 443 с.
Зюскинд, Патрик. Повесть о господине Зоммере [Текст] / Патрик Зюскинд ; Пер. с нем. Э.Венгеровой. - Спб. : Азбука, 2000. - 148 с.
Зюскинд, Патрик. В поисках любви [Текст] : киносценарии / П. Зюскинд, Х. Дитль ; П. Зюскинд, Х. Дитль. - СПб. : Азбука-классика, 2006. - 384 с.
Ильин, Иван Александрович. Философия Гегеля как учение о конкретности Бога и человека : в 2-х т. / И. А. Ильин. – СПб. : Наука, 1994. – 610 c.  
Кант, Іммануїл. Критика чистого розуму / Іммануїл Кант; Пер. з нім. та прим. Ігоря Бурковського. – Київ : Юніверс, 2000. – 504 с.
Распэ, Рудольф Эрих. Приключения барона Мюнхгаузена / Пересказ К. Чуковского. – М. : Самовар 1990, 2006. – 95 с.
Ремарк, Еріх Марія. Твори в 2-х томах : т. 1: на Західному фронті без змін; Три товарищі; Перекл. з нім. / Еріх Марія Ремарк ; Передм. Д. Затонського. – Київ : Дніпро, 1986. – 573 с.
Тацит, Корнелий. Сочинения в двух томах / К. Тацит. – Л. : Наука. Ленинградское отделение, 1969. – Т. 2 : История. – 1969. – 370 с.
Хесли, В.  Гении философии нового времени / В. Хесли. – М. : Наука, 1992. – 224 с.
Шіллер, Фрідріх. Лірика. Драми : пер. з нім. / Ф. Шіллер. – Харків : Фоліо, 2004. – 503 с.
Шлинк, Бернхард. Три дня: роман / Б. Шлинк ; Пер. с нем. И. Стребловой. – СПб. : Азбука-классика, 2010. – 256 с.




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар