Сторінки

середу, 10 липня 2019 р.

Винахідники, віват!

Волотковський Сергій Андроникович

Народився у 1905 році, закінчив Дніпропетровський гірничий інститут за спеціальністю гірничий інженер-електромеханік. З 1930 по 1941 роки Сергій Андроникович працює в ДГІ, спочатку асистентом, а потім доцентом. У 1935 році йому присвоїли вчену ступінь кандидата наук і вчене звання доцента.
Ще на початку творчого шляху Волотковського центральне місце в його дослідженнях займають питання рудникового електровозного транспорту. Вони і склали основний зміст наукової діяльності нашого героя протягом останніх сорока років. Ним досліджені зарядні устаткування акумуляторних батарей рудникових електровозів, розроблені нові методи тягових розрахунків і розрахунки тягових мереж шахт і кар’єрів. Цими методами широко користуються проекти гірничої промисловості. В інституті професором Сергієм Андрониковичем створена наукова школа з рудникової електровозної тяги, з якої вийшли ряд визначних постатей. Великим науковим досягненням школи Волотковського є створення комплексу обладнання рудникової відкатки безконтактними електровозами підвищеної частоти, розробка і впровадження напівпровідникових автоматизованих устаткувань для електровозних акумуляторних батарей. За ініціативою професора в ДГІ створена галузева науково-дослідна лабораторія електробезпеки на гірничих підприємствах, яка веде роботи по створенню засобів від ураження електричним струмом в тягових мережах шахт і розподільних мережах кар’єрів. 
За роки своєї діяльності, наш герой одержав 34 авторських свідоцтва, надрукував понад 360 наукових праць, в тому числі 34 підручники, навчальні посібники і монографії з електроприводу, автоматики і телемеханіки, рудникового транспорту, кар’єрних електровозів, електрифікації і автоматизації гірничих робіт. Ряд його книг і наукових статей перекладено на польську, корейську, німецьку, англійську мови. Сергій Андроникович, як відповідальний редактор, очолював міжвідомчий республіканський науково-технічний збірник «Гірнича електромеханіка і автоматика», був членом редколегії журналу «Известия вузов СССР» з розділу «Гірничий журнал».
Кипуча енергія, послідовність і цілеспрямованість характерні для Волотковського не тільки як вченого, але й як громадського діяча. З 1967 по 1970 роки він - голова обласного і член президії республіканського правління науково-технічного гірничого товариства. Наш герой очолював Дніпропетровську обласну організацію Українського товариства охорони пам'ятників історії і культури, водночас будучи членом науково-технічних рад ряду міністерств.
Держава високо оцінила наукову, педагогічну і громадську діяльність цієї видатної людини, нагородивши його двома орденами, чотирма медалями, нагрудними знаками «Шахтарська слава» ІІ і ІІІ ступеня і «Почесний гірник». Президія Верховної ради, за видатні заслуги в розвитку науки і підготовку кадрів, присвоїла йому почесне звання заслуженого діяча науки і техніки УРСР.

Наталя Ярута, головний бібліотекар патентно-технічного відділу



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар