Сторінки

понеділок, 29 січня 2018 р.

Неймовірно, але правда

 Вивчаючи рукописні матеріали з архіву ДОУНБ все більше і більше можна дізнатися цікавих фактів про бібліотеки стародавнього світу.
Т.Г.Шекшуєва, колишній головний бібліотекар з науково-дослідної роботи, у своїх записах згадує про одну з найбільших загадок Єгипту і всього світу - Олександрійську бібліотеку та самого яскравого представника олександрійської поезії, вченого, бібліографа – Каллімаха.
Сьогодні складно повірити, що люди у стародавні часи прагнули до пізнання світу, а не тільки були зайняті міжусобними війнами і відвоюванням один у одного територій. Олександрійська бібліотека зайвий раз підтверджує, що навіть в такому далекому минулому люди тягнулися до знань. Всі хто бажав, могли відвідати її і почитати будь-яку книгу, пройшовши перед цим обряд очищення. Влада сприяли тому, щоб у бібліотеку в Олександрії приходило якомога більше інформації. До Олександрії з'їжджалися мислителі та вчені з багатьох країн. Вчені стверджують, що всі книги, знайдені у прибуваючих судах, відправлялися у бібліотеку. Там вони переписувались і копії відправлялися власникам.
Олександрійська бібліотека дала світу багатьох великих вчених - Аристарха Самоського, Ератосфена, Зенодота, Фекріта, Філона, Плотія, Ерата, Евкліда, Каллімаха. Ці імена відомі всьому світу донині. Тут були написані унікальні праці з геометрії, тригонометрії, астрономії, літератури, мовознавства та медицини.
У своїх рукописах Т.Г.Шекшуєва згадує давньогрецького поета та вченого Каллімаха. 
Каллімах автор 800 творів по історії та граматиці, поетичних та прозових творів.  Він писав трагедії, сатиричні драми, лірику, ямби, епос і елегії,  склав  склав «Таблиці» - анотований каталог Олександрійської бібліотеки, що становив 120 книг.
Запрошуємо всіх до захоплюючої подорожі сторінками історії стародавнього світу на сайт ДОУНБ, на сторінку "Неймовірно, але правда" до розділу  "Історія бібліотек держав древньої цивілізації" http://www.libr.dp.ua/history/Neymovirno.htm



 Більше про бібліотеку  тут
 Ми в соціальних мережах:  Facebook  Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар