Сторінки

четвер, 21 вересня 2017 р.

Винахідники, віват!

День винахідника і раціоналізатора об'єднує людей різних професій і спеціальностей, але всі вони обов'язково наділені рідкісним даром творчості, відчуттям нового, умінням розширити межі звичного, вийти за рамки стереотипу.
Винахідницьку і раціоналізаторську діяльність регулює Український інститут промислової власності - Укрпатент. На сьогодні Укрпатентом було зареєстровано близько 100000 патентів на винаходи, а також близько 10000 патентів на корисні моделі.
Україна має безсумнівні інноваційні досягнення світового рівня - літаки з сімейства «Анів», ядерні технології Адаменко, технологію стимулювання росту рослин в сільському господарстві Пономаренко, медичні винаходи - спосіб боротьби з раком Завірюхи і лікування судин людини неоперабельним методом Бурого.
Протягом останніх років раціоналізатори саме Дніпропетровської області впевнено лідирують в Україні за ефективністю та кількістю використаних у виробництві раціоналізаторських пропозицій. Вагомий внесок у вдосконаленні техніки вносять винахідники регіону.
Велику допомогу в оформленні результатів технічної творчості, перетворенні ідей і рішень дніпропетровських винахідників в об'єкти інтелектуальної власності, патенти і свідоцтва надають патентні повірені, фахівці підрозділів інтелектуальної власності промислових підприємств, наукових і дослідницьких організацій, вищих навчальних закладів Дніпра. День винахідника і раціоналізатора - це їхнє свято теж!
День винахідника і раціоналізатора святкують і студенти, які вивчають інтелектуальну власність на кафедрах Національної металургійної академії України та Дніпропетровського державного технічного університету залізничного транспорту.
Школярі Дніпропетровщини представили на Всеукраїнський конкурс винахідників і раціоналізаторів, який проходив в Києві свої винаходи. Жюрі високо оцінило інноваційні ідеї юних авторів. Серед призерів – старшокласники Олексій Акастьолов і Олексій Топал. Хлопці мріють, щоб їх винаходи стали корисними в побуті. У фіналі конкурсу, який проходив в Києві, взяли участь понад півсотні талановитих винахідників зі всієї України. Таланти Дніпропетровщини повернулися додому з почесними грамотами та почуттям гордості: їх імена тепер відомі на всю країну. Срібло отримав 11-класник Партизанської школи Дніпропетровського району Олексій Акастьолов. Він вважає, що кращий спосіб передбачити майбутнє - винайти його. На конкурсі хлопець представив проект пристрою для ефективної боротьби з бур'янами. Це показова модель. І старшокласник впевнений, що з часом її запустять в серійне виробництво, і вона стане в нагоді всім дачникам. Його винахід збільшить площу оброблюваного поля, не пошкоджуючи культурних рослин.
Третє призове місце в учня Волоської школи Олексія Топала. Він представив пристрій для нарізки картоплі на насіння. Каже, що така ідея з'являлася в голові кожного разу, коли він брався навесні за лопату. З батьками задумку обговорив - вони схвалили. Макет на конкурс сконструював сам. Пригодилися підручні матеріали - метал і дерево. На роботу витратив два місяці. «Пристрій працює за допомогою ременя і вала. Запускаєш - і він ріже картоплю на потрібні шматки. В результаті - витрати енергії зменшуються, а якість роботи покращується. «Сподіваюся випробувати винахід цієї весни », - посміхається Олексій.
Дослідницькі роботи в галузі природничих наук представили також 11-класниці Світлана Ковалик з Марганця і Римма Юнусова з Дніпропетровського району. У дівчат - четверте місце. Вітаємо всіх винахідників і раціоналізаторів Дніпра й області зі святом - Днем винахідника і раціоналізатора! Творчих Вам успіхів

Тетяна Мищенко, завідуюча патентно-технічним відділом



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар