Сторінки

понеділок, 2 листопада 2015 р.

Листопад – зими брат

На перший погляд у назві місяця Листопад немає нічого цікавого. Та насправді генеалогія місяця досить давня і цікава. Назва ЛИСТОПАД прийшла із західноукраїнських земель. Бо у цей час там дійсно опадає листя. А ось на сході України – дерева вже безлисті, адже опадають у жовтні.
Не менш цікавими є спостереження регіональної назви листопада - «напівзимник», «ворота зими», «грудкотрус», «листопадень», «падолист»; останні два значення знову ж таки стосуються західноукраїнських говорів, але вони у давнину означали закінчену дію, себто «листя, котре вже опало».
  На українському Поліссі довгий час зберігалося ще одна назва листопада - "братчини". На сьогодні це слово майже не вживають. Хоча раніше воно віддзеркалювало глибокий зміст. Саме так називали гуртові обряди, дійства, що влаштовували в кінці осені. 
...Листопад, падолист, напівзимник. Для останнього осіннього місяця характерними є нестійкі метеорологічні умови, але з відчутними ознаками наближення зими. Листопад — найпохмуріший місяць року. Опадів менше, ніж у жовтні, але частіше бувають мряки, затяжні дощі, наприкінці місяця — дощ із снігом. У народі кажуть, листопад — вересню онук, жовтню син, - а зимі рідний брат!



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte  Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар