Сторінки

середу, 9 вересня 2020 р.

Обличчя ріднокраю


14 липня 1910 р. – у м. Катеринославі відкрилась Обласна Південно-російська сільськогосподарська, промислова і кустарна виставка, організована губернським земством. Продовжувала роботу до 8 жовтня того ж року.


1910-й рік в історії Катеринослава: 
                                     Виставка та довкола неї (продовження)

Уже в квітні 1910 р. Розпорядчий комітет Виставки звернувся до авіатора Сергія Уточкіна з проханням продемонструвати під час виставки польоти на аероплані й отримав згоду. Так завдяки Виставці катеринославі вперше побачили польоти на аероплані відомого і знаменитого повітроплавця. «Тиждень повітроплавання» в Катеринославі відбувся із 17 по 26 липня.
«Сегодня, 17 июля, екатеринославцам впервые предоставляется случай лицезреть самим победу человека над воздушной стихией – видеть воочию то, что до сих пор было лишь мечтой отдельных утопистов. Сегодня летает Уточкин», – повідомила місцева газета.
Шість разів підіймався авіатор у небо над містом, три польоти були невдалими – перший через малий розмір аеродрому у дворі другого реального училища (тепер військовий шпиталь на пр. Пушкіна), а інші два – через несприятливу погоду і, перш за все, – сильний вітер. Після першого невдалого польоту місто підготувало новий грандіозний аеродром наприкінці вул. Польової (тепер пр. Олександра Поля).
«Казалось, весь екатеринослав и все окружающие его местечки, пригороды и деревни стянулись к месту полёта. Густыми толпами зрителей был усеян весь простор зеленеющей степи. В городе не осталось ни одного свободного извозчика, и каждый вагон трамвая был битком набит», – писали в ці дні місцеві хронікери.
«Загудел мотор и с шумом свистел пропеллер. Спокойно и неспеша С. Уточкин взобрался на свою машину и «дивная птица», управляемая человеком, катилась на колесах, отделялась от земли, повисла в воздухе, поднимается выше, выше…
Происходит нечто неописуемое и непередаваемое… Публика не может усидеть на местах, вскакивает и, охваченная порывами, бросает шляпы, и восторге кричит: «браво, браво… Уточкин, браво!», невольно порываясь за авиатором, не чуя под собой земли и готовая бросится вслед удаляющемуся аэроплану».
Грім оплесків зустрічав Уточкіна на землі після кожного польоту. Публіка у захваті оточила авіатора, вітала його і супроводжувала під час повернення з аеродрому до готелю гучними оплесками.
Ще одна знаменна подія відбулася у місті під час роботи Виставки.
12 вересня у Зимовому театрі відбувся концерт Федора Шаляпіна. Артист виконав 20 номерів, був надзвичайно люб’язний до публіки, яка не залишилася у боргу перед артистом, – «такого триумфа, таких оваций наверное не знал в своих стенах наш театр», – писали хронікери. Це був другий приїзд славетного співака до Катеринослава.
Виставка стала центром, який притягував до себе, пожвавив місто та його мешканців, ділків. Сучасники так описували її в перші дні по відкритті.
«В городе оживление. В саду видны группы лиц, идущих на выставку. Снуют переполненные вагоны. Среди них вагон № 49 с огромным белым плакатом, объявляющим что парфюмерная фабрика Лемерсье возит пассажиров бесплатно. Вагон битком набит. Счастливцев не только провозили бесплатно, но ещё обрызгивали духами и дарили им на память флаконы одеколона, духов и куски мыла.
И ещё говорят, что Екатеринослав не Америка!»
Нагородами Виставки були золоті та срібні медалі (великі й малі), Похвальні листи. Усього нагород видали 1 270, і найбільше їх отримав відділ тваринництва, в якому переважали наші, катеринославські, експонати. Іноземці взяли найбільше число нагород за відділом машинобудування. Велику срібну медаль отримало міське управління Катеринослава за добре організований міський благоустрій. Міський головою тоді був І.В. Способний.
І це була заслужена нагорода. Побудований і відкритий на початку 1909 р. новий водогін у місті став головною запорукою незначного розповсюдження в місті холери, епідемія якої вирувала на Півдні Росії.


Валентина Лазебник 
Далі буде 

Моє Придніпров’я. Календар пам’ятних дат Дніпропетровської області на 2010 рік : бібліогр. видання / упоряд. І. Голуб.– Дніпропетровськ : ДОУНБ, 2009.– 294 с.




Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут


Немає коментарів:

Дописати коментар