Сторінки

середу, 23 вересня 2020 р.

Винахідники, віват!

Визнаний лідер ракетно-космічної науки

Державне підприємство «Конструкторське бюро «Південне ім. М.К. Янгеля» – одна з провідних світових компаній, яка спеціалізується на створенні ракетно-космічної техніки, визнаний лідер ракетно-космічної науки та технологій. Державне підприємство утримує активну позицію на міжнародному ринку космічних послуг, бере участь у реалізації значних міжнародних космічних проєктів, таких як «Морський старт» (спільно зі США, Росією, Норвегією), «Наземний старт» (зі США, Росією), «Дніпро» (з Росією), «Циклон-4» (з Бразилією), «Вега» (з Європейським космічним агентством), «Антарес» (зі США). Разом із цим КБ «Південне» створює науково-проєктний наробок для подальшого розвитку співробітництва за перспективними космічними проєктами з Китаєм, Індією, Південною Кореєю, Японією, Бразилією, США та країнами Європи.

Підводячи підсумки багаторічної роботи щодо надання космічних послуг, необхідно зазначити, що за загальною кількістю запусків космічних апаратів на навколоземні орбіти Україна посідає п’яте-сьоме місце у світі.

Новим, вищим рівнем співробітництва з американськими компаніями є участь КБ «Південне» в розробці ракетно-космічного комплексу «Антарес» («Таурус-II»). Цей проєкт є безпрецедентним в історії співробітництва України та США у космічній сфері, оскільки вперше підприємства ракетно-космічної галузі України беруть безпосередню участь у створенні американського носія.

Україна входить до семи країн світу, що мають повний закінчений цикл створення рідинних ракетних двигунів. Визнанням досягнень КБ «Південне» і Південмашу в цій галузі є створення рушійної установки четвертого ступеня для європейської ракети-носія «Вега». 

Підприємство концентрує свої зусилля не тільки в діючих проєктах, але й інтенсивно проводить перспективні науково-технічні розробки, покликані забезпечити стабільне майбутнє підприємства, повноцінну реалізацію його науково-технічного потенціалу і, в остаточному підсумку, гарантувати створення сучасної космічної техніки, що ґрунтується на передових технічних рішеннях. Серед таких проєктів – перспективне сімейство екологічно чистих ракет-носіїв «Маяк», в основу якого покладено кращі проєктні та конструкторські рішення, відпрацьовані на раніше створених ракетних комплексах КБ «Південне», що дозволяє істотно знизити вартість розробки, безпілотні літальні апарати, рідинні та твердопаливні ракетні двигуни різного призначення.

У 2019 році відбулись успішні випробування третього ступеня ракети-носія Циклон-4 (Циклон-4М), розроблені КБ «Південне» і виготовлені на Південмаші для канадського проєкту Maritime Launch Service. У вересні цього ж року за допомогою 3D-принтера створили змішувач для камери згоряння ракетного двигуна. Крім КБ «Південне» гравці космічного сайту все активніше застосовують 3М-друк у своїх розробках, один із них – американська компанія Relativity Space. З моменту заснування в 2015 році вже встигли побудувати власний 3М-принтер. Повністю надрукували двигун AEON1 для власної ракети Terran-1 і провели близько 100 випробувань. На початку березня 2020 року Асоціація Місячного поселення (Moon Village Association – MVA) опублікувала проєкт п’ятнадцяти принципів Місячного поселення з метою підтримати заснування мирного поселення на Місяці шляхом формування передових методів довгострокової сталої діяльності на Місяці та у навколомісячному просторі

У 2020 році на стенді №1 ДП «ВО ПМЗ ім. Макарова» успішно завершено другий етап остаточних доводних випробувань однокамерного рідинного ракетного двигуна РД861К, розробленого ДП «КБ «Південне» та виготовленого ДП «ВО ПМЗ ім. Макарова».

Державне підприємство «КБ «Південне» приділяє серйозну увагу пошуку рішень глобальних проблем людства планетарного масштабу. Зусилля фахівців спрямовані на вирішення таких актуальних загальносвітових проблем як виведення радіоактивних відходів у космос, антиастероїдний захист Землі, оперативне керування кризовими та надзвичайними ситуаціями, викликаними техногенними і природними катастрофами, видалення космічного сміття з навколоземних орбіт.

У сучасному світі темпи розвитку ракетно-космічної галузі надзвичайно високі. Витримати конкурентну боротьбу на ринку космічних технологій і послуг можна тільки в тому разі, якщо вирішення всього комплексу питань розроблення, виготовлення, випробування й експлуатація виробів відбуваються безперервно та системно з використанням останніх досягнень науки і техніки. Саме системність і цілеспрямована координація фундаментальних і прикладних спільних досліджень інститутів НАН України і КБ «Південне» можуть дати синергетичний ефект від взаємодії науки та промисловості щодо якості й конкурентоспроможності розробок.

Сьогодні КБ «Південне» як головна організація ракетно-космічної галузі робить усе можливе для безумовного збереження в Україні потужного науково-технічного та технологічного потенціалу, а також для забезпечення умов для його подальшого розвитку в інтересах оборони країни та збереження статусу космічної держави. Розв’язання цього найважливішого для країни завдання буде успішним за безпосередньої і негайної участі у вирішенні цих проблем. Сьогодні державне підприємство КБ «Південне» і Південний машинобудівний завод, незважаючи на існуючи проблеми та труднощі, готові до виконання повного обсягу проєктно-конструкторських робіт, експериментального відпрацювання та виробництва сучасної ракетно-космічної техніки.

Тетяна Мищенко, завідувачка патентно-технічного відділу 



Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут




Немає коментарів:

Дописати коментар