Сторінки

середу, 13 лютого 2019 р.

Винахідники, віват!

Жіноче обличчя винахідництва

Валентина Григорівна Ручкіна народилася 27 січня 1945 року в селі Воронцовка Полтавського району Омської області. Після закінчення школи, переїхала до Дніпропетровська. Тут вступила до Дніпропетровського металургійного інституту, за спеціальністю «Металоведення, обладнання і технологія термічної обробки металів». По завершенню навчання вона  вийшла заміж і народила чарівну доньку Наталочку. Але на першому місці у Валентини Григорівни завжди була робота.
ЇЇ діяльність у сфері інтелектуальної власності практично почалась з вересня 1977 року. Саме в цей час вона розпочала роботу в Суспільному інституті патентознавства при обласній раді Всесоюзного товариства винахідників і раціоналізаторів на посаді методиста.
1979 року була переведена на посаду інструктора Дніпропетровської міської ради ВОІР. Отримана освіта і її діяльність були пов'язані з відвідуванням підприємств, науково-дослідних організацій і ВУЗів, з метою надання їм практичної допомоги в патентно-ліцензійній роботі, систематичне спілкування з винахідниками і раціоналізаторами. Це вимагало підвищення кваліфікації.
Цього ж року Валентина поїхала за знаннями до Москви і закінчила Вищі державні курси підвищення кваліфікації керівних, інженерно-технічних і наукових працівників з питань патентознавства і винахідництва, отримала Свідоцтво, одночасно навчаючись, в Дніпропетровському суспільному інституті патентознавства. Тоді їй була присвоєна кваліфікація – патентознавець. Але й цих знань їй було недостатньо! Вона вступає до Московського Центрального інституту підвищення кваліфікації керівників і спеціалістів народного господарства в області патентної роботи. В 1987 році Валентина закінчила навчання і отримала другу освіту.
Після закінчення ЦІПКа була обрана на посаду голови об'єднаної ради ВОІР машинобудування. У цей період наша героїня і сама стала винахідником. Отримала за свою розробку особисте авторське свідоцтво.
Валентина Григорівна зробила великий внесок в розвиток АОЗТ «Дніпропетровський завод Темп». За її допомоги, заводом було отримано 22 охоронних документа на інтелектуальну власність. 
Вона успішно відстоювала інтереси підприємств в спірних питаннях, пов`язаних із захистом промислової власності.
Потім було ще навчання в інституті патентознавста ВОІР. Як наслідок- підвищення на посаді. І ось, Валюша - головний спеціаліст Дніпропетровської обласної ради ВОІР України! 
У цей час Валентина Григорівна зустрічає своє друге кохання. Саме на роботі відбувається доленосна зустріч з винахідником, патентним повіреним, літератором, інтелігентом з великої літери - Арістом Леонідом Михайловичем. Своєю радістю вони першими поділилися із співробітниками патентно-технічного відділу. Я була свідком їх щастя. Це був союз, дійсно, двох люблячих сердець. І тільки в золотому віці, Валюша зрозуміла, що значить бути за спиною у чоловіка. Тільки зараз вона відчула себе коханою жінкою. Валентина Григорівна завжди з великою повагою і любов`ю відносилась до Леоніда Михайловича.
Великий досвід і глибокі знання дозволили їй в 1999 році атестуватися при Держдепартаменті інтелектуальної власності і отримати звання представника у справах інтелектуальної власності - патентного повіреного України.
Валентина Григорівна - любляча дружина, мати і бабуся. У неї виросла красуня і розумниця онука Євгенія, якою вона дуже пишається. А ще, наша винахідниця дуже полюбляє у вільний час співати. 
Наша героїня активний помічник патентно-технічного відділу. Вона завжди приймає участь у проведенні семінарів, конференцій, засідань, Днів інформації, які проходять у відділі.

Тетяна Мищенко, завідуюча патентно-технічного відділу



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах:  Facebook   Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар