Сторінки

пʼятницю, 18 травня 2018 р.

На долоні історії

«Японська література – ескізи східної душі»

Японська література, як  тінь, що вислизає. Зрозуміти її до кінця неможливо, якщо недоторкнешься      своєю душею, до японської душі. Лише в цьому випадку  можливо  відчути справжні  вібрації  цього  східного феномену. Але  серце  для цього потрібно мати особливе :)
Класичній японській літературі понад тисячу років. Вона  народилася у восьмому віці  існувала до другої половини 19 століття,  а коли в Японії впав феодальний лад, вийшла на світову арену.
Протягом цього часу література країни висхідного сонця не залишалася однорідною, змінювалася кількісно і якісно, чуйно відображаючи зміни, що відбувалися   у житті держави.
 У порівнянні з великими стародавніми цивілізаціями Азії - Індією, Китаєм, Іраном, Японія молода країна,  її державність сформувалася не раніше 6-7 століть. Отже, культура на японських островах розвивалася під впливом материкових духовних цінностей, а посередниками в освоєнні цього багатства стали найближчі сусіди Японії - корейці. Вони першими навчили японців грамоті,   саме від них японці взяли китайську писемність. В кінці 405 року вчений кореєць Вані познайомив японців з сусасно.  Однак, китайська азбука була зовсім чужою  для мови японської і  тільки коли у 8 столітті була винайдена японська складова азбуки – кана (хірагана, катакана) і наприкінці дев'ятого століття нарешті створена фонетична абетка, здатна гнучко і точно передавати всі нюанси рідної мови,  тоді і  почала швидко і плідно розвиватися національна література.
Від тих давніх часів збереглися прекрасні твори, хоча за довгі століття багато безповоротно загинуло у вогні пожеж, стихійних лих, в нескінченних феодальних міжусобиці. Але і того, що збереглося, досить, щоб судити про неповторну оригінальність і високу художньому досконалість ранньої японської літератури.
У всіх народів першим і величним пам'ятником національної літератури є поезія. Ще задовго до знайомства з китайською культурою з'явилися в Японіїі чарівні народні перекази і вже  у   4 столітті звучали  вони в палацових покоях, як  ліричні танки.
Японські вірші довірливі і  сповнені потаємного сенсу. Танка (три рядки) і хоку (чотири) розташовують до мовчання,здається, що сказане вголос слово порушить викликане віршами настрій. У вхід в японське житло ви почуєте легкий передзвін захитаного вітром дзвіночка, який висить на карнизі будинку або на гілці дерева і як би запрошує підійти і прочитати, написане на прикріпленій до нього паперовій смужці танка або хокку.
Любов до поезії і пісні виникла в ті далекі часи, коли літератури як такої ще не було. «Клімат, образ правління, віра, дають кожному народу особливу фізіономію, яка більш-менш відбивається в дзеркалі поезії» -,  писав Олександр  Пушкін Один з найдавніших звичаїв японців - довіряти свої почуття віршамі висловлювали завдяки їм  своє горе і радість, надії і відчай. Щоб любити та писати  такі вірші потрібно глибоко розуміти природу, насолоджуватися видом квітки, що розпустилася, туману,  що сповзає з гір, червоними листями клена. Японці до цього спроможні. 
Найдавніший літературний пам'ятник має назву  «Кодзікі» ( або «Запис про справи давнини»), датований  він початком 8 століття – в ньому  легенда про те, як вигнаний з небес на землю бог вітру, споруджуючи палац для себе і молодої дружини проспівав першу коротку пісню - танка, саме проспівав, тому що вірші в давнину співалися.
В японській поезії немає рим. Неприйнятна для неї  інтонаційні наголоси. Танка частіше народжувалася в палацових покоях,  а хоку на волі в безпосередньому спілкуванні з життям.Кращі вірші давнини були зібрані в антології «Манйосю» ( «Міріади литтєвий»). Це сталося наприкінці 8 століття.  Неприйнято було у Японії видавати збірки віршів окремих поєтов і лише час від часу складалися свого роду «домашні антології». Припускають, що саме така антологія аристократичного  сімейства Отомо і лягла в основу знаменитої «Манйосю»: 4500 віршів з них 4173 танки, а також старовинні перекази, стародавні культові обрядові пісні та класичні вірші, прославлених майстрів .
«Словно черные ягоды тута,
Черный волос твой влажен,
И хоть падает снег, словно белая пена,
И бушует метель, ты пришел, мой любимый,
Не напрасно тебя я так сильно любила!»
У цих рядках  вся суть танка - іносказання, лаконізм,  концетрація почуттів.



Олена Ємельянова, головний бібліотекар 
сектору соціокультурних проектів і зовнішніх з'вязків 



(далі буде) 


Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар