Сторінки

середу, 16 травня 2018 р.

Винахідники, віват!

Юні винахідники - майбутнє України!

Наталія Погасій – наймолодша, талановита винахідниця Дніпра. 
Вперше ми познайомились з Наталією на урочистому заході присвяченому «Дню винахідника і раціоналізатора України» який проходив у патентно-технічному відділі  КЗК «ДОУНБ ім. Первоучителів слов`янських Кирила і Мефодія» у  2012 році. Тоді Наталя презентувала свій винахід стосовно застосування нових технологій в навчальному процесі загальноосвітньої школи. На питання: «Чому виникла ідея?» юна винахідниця розповіла, що зараз у школах на уроках алгебри, при вивченні теми «Тригонометричні функції для наочності, кращого розуміння учнями даної теми, а також при розв’язуванні тригонометричних задач використовують тригонометричне коло. На початку викладання теми учням пояснюють базові поняття і залежності тригонометрії саме за допомогою одиничного кола. Але вже через короткий проміжок часу учням пропонується таблиця основних тригонометричних величин, яку вони мають обов’язково вивчити на пам`ять. Зрозуміло, що більшість старшокласників вивчають її «як-небудь» - і як наслідок не тільки  не можуть пригадати значення тригонометричних величин, а й забувають  про те саме коло і як ним користуватись. Через це при подальшому вивченні теми виникають значні труднощі з розв’язуванням більш складних прикладів. Саме тому Наталією було розроблено принцип дії та виготовлення діючої моделі рухомих одиничних кіл, які дозволяють проводити різнобічні демонстрації природи тригонометричних залежностей і співвідношень. Пропоновані моделі є простими і не коштовними у виробництві і робота з моделями не вимагає спеціальних навичок. Ці моделі будуть цікавими для дітей будь-якого віку, а також для дорослих.
Наталя дуже талановита та активна дівчина. Вона брала участь в конкурсі «Винахід року» який щорічно проводиться Державною службою з метою популяризації винахідницької діяльності серед широких верств науково-технічної громадськості України, заохочення роботодавців до впровадження у виробництво результатів інтелектуальної праці, а також для виявлення талановитих і перспективних розробок і привернення до них уваги як вітчизняних, так і іноземних підприємців та інвесторів. «Надія винахідництва України», яку отримала корисна модель «Математичний конструктор» (патент № 70202). Автор і патентовласник - Наталія Едуардівна Погасій . До речі,  вона  була наймолодшим учасником конкурсу.
Наталія була також переможцем і  у секції науково-технічної творчості та винахідництва відділення технічних наук. За результатами своєї роботи «Розробка та виготовлення діючих моделей одиничного кола та їх застосування» зарахована на I курс Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара на механіко - математичний факультет за державним замовленням.  Є вона й  переможцем Дніпропетровської області у III етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України.
Свої патенти, юна винахідниця створювала на базі нашої бібліотеки, в нашому патентно - технічному відділі. Вона  приймає активну участь в усіх заходах нашої бібліотеки, зокрема патентно-технічного відділу, а  також демонструвала свої винаходи на  бібліотечних бенефісах  до Дня міста у парку  імені Лазаря Глоби.
Ось така вона, наша винахідниця.

Тетяна Мищенко, завідуюча патентно-технічним відділом



 Більше про бібліотеку  тут
 Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар