Сторінки

четвер, 26 серпня 2021 р.

Що читають бібліотекарі

«Музика – голос Бога. Їй не потрібні літери» 


«Не дарма ж кажуть – «море звуків». А море можна слухати безкінечно»


Українська історія приховує чимало таємниць. Одна з них – життя і смерть видатного українського композитора, хорового дириґента, збирача народного фольклору, музичного викладача Миколи Дмитровича Леонтовича, «одержимого, з душею, по вінця наповненою музикою».

Основу музичної спадщини Миколи Леонтовича складають хорові мініатюри – обробки народних пісень, які він збирав по українських селах. Його мелодії виконують хорові колективи в усьому світі. Але справжньої слави й популярності композиторові принесла різдвяна «Щедрівка» – надзвичайної краси мелодія, яка складається всього з чотирьох нот.

Уже сама назва книги Ірен Роздобудько «Прилетіла ластівочка» розкриває одну з головних тем роману. Мелодія щедрівки, як мільйони ластівок, що вриваються з вихором звуків, зворушують тіло, душу, мозок. 


Щедрик, щедрик, щедрівочка,

Прилетіла ластівочка,

Стала собі щебетати,

Господаря викликати.

Вийди, вийди, господарю,

Подивися на кошару.

Там овечки покотились,

А ягнички народились.

В тебе товар весь хороший,

Будеш мати мірку грошей.

В тебе жінка чорноброва.

Хоч не гроші, то полова,

В тебе жінка чорноброва.

Щедрик, щедрик, щедрівочка,

Прилетіла ластівочка...


Текст цієї пісні було складено ще нашими предками-слов`янами в далекі язичницькі часи. Цією щедрівкою прадавні українці зустрічали новий рік, який припадав на початок весни, коли поверталися на батьківщину птахи, пробуджувалася природа. Ластівочки, овечки, чорноброва господиня… Стародавній текст кожним словом вітає народження всього живого, містить магічні дії та слова, якими чаклують, «прихиляють Щедрого Бога дати у новому році добрий урожай». Ціла низка неймовірних звуків – ніби саме життя грає свою симфонію. Виявляється, чотири ноти можуть створити таке диво! Опис звучання «Щедрика» протягом усього твору, його ритму, звукового колориту, співзвучності народної мелодії з мелодичністю української мови, його вплив на душі слухачів, на її найкращі куточки є однією з головних сюжетних ліній твору. Музика – як сенс існування. 

Детально змальовуючи в романі процес створення музичних композицій, Ірен Роздобудько використовує спеціальні терміни, назви, фрагменти творів. Зокрема, дуже чуттєво описує авторка процес створення Леонтовичем опери «Русалчин Великдень» за «сільськими оповідками» Бориса Грінченка. Цікаво дізнатися, що писати цю містичну історію кохання композиторові допомагала його учениця Надія Танашевич, вона ж стала і його музою при створенні образу русалки.

Взагалі, «Прилетіла ластівочка» – це історико-біографічний твір із детективною ноткою, де майстерно поєднуються різні сюжетні лінії: різні епохи, біографічні відомості, історичні факти, стосунки окремих людей, несподівані повороти долі. 

Кінець XX сторіччя. В Америці в пансіоні для літніх людей на повному забезпеченні української діаспори вже 20 років проживає старий чоловік на ім`я Ніколас Леонтович. Відчуваючи свій близький кінець, він благає скоріше покликати священника. Йому необхідно сповідатися, позбутися якоїсь страшної таємниці, що обтяжувала його багато років, перетворюючи все життя на суцільний біль, муки совісті, самотність, відчай, що не можна нічого змінити. Такий початок роману. 

Наступний сюжетний поворт: Україна, початок XX сторіччя. Скінчилася одна війна, щоб розпочалася інша. Революція, більшовики, червоний терор. Гіркота за долю України. «За що страждає його країна – така миролюбна, така гарна у будь-яку пору року, така працелюбна й працездатна?». Деякі українці змушені емігрувати. Виїхав за кордон і товариш Леонтовича – Олександр Кошиць. Літургії Леонтовича у виконанні капели О. Кошиця лунали в Чехії, Австрії, Швейцарії, Франції, Бельгії, Голландії, Великій Британії, Німеччині, Мексиці. Цей музичний колектив «завоював Європу без жодного пострілу. Він і його капела відкривали світові нову державу – а держави вже не було».

Історія має безліч нерозгаданих таємниць. І версія скоєного злочину в романі Ірен Роздобудько – лише одне з існуючих припущень. Але з часом все таємне стає явним. І загадкові обставини колись учиненого злодійства, безсумнівно, будуть оприлюднені.

Чудовий роман, за яким у Голлівуді планують зняти фільм. Чуттєва, захоплююча історія про життя й творчість, наснагу й кохання! Хвилююча розповідь про заздрість, підступність і нерозгадані таємниці!

Лариса Гусак, бібліотекарка відділу збереження основного фонду





Більше про бібліотеку тут

Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Замовити книги можна тут  



 

Немає коментарів:

Дописати коментар