Сторінки

пʼятницю, 27 липня 2018 р.

На долоні історії

Сергійчук, Володимир. Депортації українців до Казахстану / В. Сергійчук. – К.: ПП Сергійчук М.І., 2018. – 288 с.

У своїх працях відомий історик Володимир Сергійчук висвітлює дуже болючі теми щодо української історії.
Протягом 1920 – 1930-х років через загрозу фізичного знищення багато українців, що проживали у Радянській Росії, були змушені приховувати свою справжню національність і почали публічно себе ідентифікувати росіянами, в тому числі у документах. Про це, в інтерв’ю «Главкому», заявив Володимир Сергійчук.

"Лише українцям за межами УРСР постановою ЦК ВКП(б) Раднаркому СРСР від 14 і 15 грудня 1932 року було заборонено мати свої школи, газети, радіо, театр і так далі – від Прибалтики до Камчатки у всіх регіонах СРСР, де вони проживали. Це також були райони Кубані, Північного Кавказу, Поволжя, Північного Казахстану, Далекого Сходу та Західного Сибіру, де проживали українці", - зазначив Сергійчук.

Володимир Сергійчук – український історик, професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, академік Академії наук вищої школи України. У 2010-2012 рр. голова Платформи "Діалог Євразії", нині – почесний голова цієї міжнародної громадської організації інтелектуалів. Володимир Сергійчик – автор багатьох публікацій у періодиці та окремих монографічних видань.
На основі документів у книзі розповідається про депортацію українців до Казахстану, починаючи з часів Російської імперії. Що стосується Радянської доби, то йдеться про примусове виселення нашого етносу не тільки з УРСР, а й з інших регіонів його розселення - Поволжя, Кубані, Слобожанщини, Берестейщини.
Ця праця розрахована на всіх, хто цікавиться історією України, а саме розселенням українців у світі.
Книгу «Депортації українців до Казахстану» ДОУНБ ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія отримала у дарунок від о. Василя Говери (Апостольського Делегата для греко-католиків в Казахстані та Середньої Азії). 
Яким би  жахливим не було минуле нашого народу, ми повинні його знати. 



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар