Сторінки

середу, 13 червня 2018 р.

Винахідники, віват!

Легендарний ракетобудівельник

«Значною мірою саме завдяки унікальному організаційному талантові та високим діловим якостям Станіслава Миколайовича наша країна заслужено ввійшла до складу співдружності космічних держав світу»
  Борис Патон 


Станіслав Миколайович Конюхов - Заслужений машинобудівник України, дійсний член Національної академії наук України (1992), член Міжнародної інженерної академії, Російської академії космонавтики імені К.Е. Ціолковського, дійсний член Міжнародної академії астронавтики, академік Нью-Йоркської академії. Нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора, «За заслуги» II і III ступеня, Дружби, Почесним знаком Президента України.
Він народився 12 квітня 1937 року в селі Бекренево Лежского району Вологодської області, в сім'ї службовця. Батько, Микола Миколайович, був військовим юристом, учасником Другої Світової. Мати, Ганна Миколаївна, багато років працювала в колгоспі. Символічно що Конюхов народився 12 квітня - в День космонавтики. "Цей факт просто не може бути звичайною випадковістю. Він уособлював собою космонавтику. І ще одна не випадковість - того ж 12 квітня буде 9 днів з дня його смерті",  - каже Віктор Хуторний.
Оскільки батько був військовослужбовцем, сім'я часто переїжджала і в 1949 році  переїхала до тодішнього  Дніпропетровську. 
Закінчивши в 1954 році середню школу із золотою медаллю, Конюхов вирішує пов'язати своє майбутнє з технікою і вступає до Дніпропетровського Державного університету на фізико-технічний факультет. Коли на 3-му курсі прийшов час обирати спеціальність, Станіслав зупинився на «виробництві безпілотних літальних апаратів» і залишився вірним вибору. У студентські роки активно займався туризмом, альпінізмом, гімнастикою, штангою; в складі студентських загонів брав участь в освоєнні цілинних земель. Навчання на ФТФ завершилася успішним захистом дипломного проекту на тему «Ракета для морського підводного старту». Вчили студентів великі фахівці ракетно-космічної техніки: В.С. Будник, М.В. Ковтуненеко, М.І. Дупліщев, П.І. Нікітін, Н.Ф. Герасюта, Ф.Ф. Фалунін, М.Б. Двинин, І.І. Іванов та інші.
Дружина - Конюхова Нинетта Ісідоровна, 32 роки працювала в ГКБ «Південне»,  займала посади інженера, старшого інженера, начальника бюро. Станіслав Миколайович і Нінетта Ісідоровна познайомились ще в студентські роки. Трапилося це в туристичному поході. Вона -  студентка філфаку він -  студент фізтеху. Станіслав Миколайович був Командиром загону. Після закінчення походу вони почали зустрічатися і незабаром одружилися. Як згадує його дружина: “Вместе мы почти полвека и за это время научились понимать друг друга с полуслова, с полувзгляда, научились прощать друг другу слабости, поддерживать в трудную минуту”.
У Станіслава Миколайовича два сини: Олександр і Юрій - близнюки, інженери. Олександр - кандидат технічних наук. Онуки: Наталія, Дарина, Анна, Марія,  Микола та  правнучка Варя. 
Справжнім захопленням Станіслава Миколайовича була робота і дуже рідкісна можливість порибалити. Любив копатися в землі. Неймовірно, але людина, яка освоював космос, любила ось такі земні звичайні речі  , після чого із задоволенням розповідав онукам про те, як літають ракети. Він навіть привозив з собою на дачу дрібненькі макети ракет.
Станіслав Миколайович жорсткий керівник. За словами підпорядкованих,  він був людиною ще радянського гарту - твердо дотримувався ухваленим рішенням і того ж вимагав від підлеглих. Але разом з тим, був абсолютно відкритим для спілкування  з рядовими співробітниками. До нього зверталися з  будь-якого питання. Станіслав Миколайович володів гострою інтуїцією. Перед міжнародними конференціями він вже знав чим будуть хвалитися колеги з інших країн і випереджав їх - ставив завдання підлеглим і вже на конференції дивував своїми вже продуманими  та  підготовленими розробками та ідеями. Він задавав тон на всіх конференціях
З серпня 1959 року дипломований інженер-механік Станіслав Конюхов приступив до роботи в конструкторському бюро «Південне» (в той час - ОКБ-586), яке очолював один з піонерів вітчизняної і світової ракетно-космічної техніки, академік, двічі Герой Соціалістичної Праці М .К. Янгель. Свою діяльність Конюхов почав в конструкторському відділі, керованому В.Ф. Уткіним.
В 1970 році успішно захистив кандидатську дисертацію. У 1984 році  його призначають головним конструктором і начальником конструкторського бюро по створенню штучних супутників Землі (КБ -3). На цій посаді Станіслав Конюхов керував створенням космічних апаратів військового і народногосподарського призначення.
Наприкінці 1986 року  наш герой призначається на посаду першого заступника Генерального конструктора і першого заступника начальника КБ «Південне». У 2001 році розпорядженням прем'єр-міністра України призначається Генеральним конструктором ракетно-реактивного озброєння на Україні. Під його керівництвом розроблені пропозиції до програми розвитку озброєнь і військової техніки України.
Головною турботою Станіслава Миколайовича було формування і зміцнення позиції України як однієї з провідних ракетно-космічних держав світу. Найактивнішу участь він прийняв у розробці та затвердженні Національної космічної програми України. У стислі терміни був створений і запущений перший український супутник «Січ-1».
Станіслав Миколайович - автор численних винаходів і відкриттів, монографій, наукових статей. Їм створена наукова школа сучасних методів проектування ракетно-космічних систем, під його керівництвом захищено докторські і кандидатські дисертації. Він завідує кафедрою ракетно-космічної техніки Харківського авіаційного інституту, член секції Міжгалузевого науково-технічної ради з космічних досліджень в Академії наук Росії, член експертної ради ВАК України, член спецради по захисту докторських дисертацій при ДГУ, член редколегії журналу НАНУ і НКАУ «Космічна наука і технологія», головний редактор галузевого науково-технічного збірника «Космічна техніка. Ракетне озброєння».
Відомий інженер і конструктор аерокосмічної галузі, генеральний конструктор, генеральний директор, науковий керівник конструкторського бюро "Південне" Станіслав Конюхов помер в неділю 3 березня на 74-му році життя. "З глибоким сумом повідомляємо про раптову смерть генерального конструктора - генерального директора, наукового керівника державного підприємства" Конструкторське бюро "Південне", - наголошується в повідомленні.
Я пишаюся тим, що статтю до мого бібліографічного покажчика із серії «Вчені Дніпропетровщини» «Будник Василь Сергійович: Конструктор. Вчений. Людина» написав Станіслав Григорович Конюхов. Пам`ять про легендарну особистість буде жити в віках.

Тетяна Мищенко, завідуюча патентно-технічним відділом



 Більше про бібліотеку тут
 Ми в соціальних мережах: Facebook  Twitter


Немає коментарів:

Дописати коментар