Сторінки

середу, 11 квітня 2018 р.

Винахідники, віват!

Життя як екстрим

Юрій Артемович Єршов - яскрава особистість, спортсмен, винахідник, мандрівник,  спрямований до нових горизонтів і вершин, якому не байдуже життя рідного Дніпра.
У його арсеналі понад 50 видів спорту, в т. ч. пов'язаних з висотою. Серед них дельта - і парапланеризм, альпінізм, гірські та водні лижі, спортивне орієнтування, віндсерфінг, стрибки в воду, роупджампінг, стрибки з парашутом і багато інших видів, які супроводжують екстремала все життя. 
Юрій Артемович своє 65 - річчя зустрів на Ельбрусі, в 75 - піднявся на Кіліманджаро, а 80 років відзначив в горах Мексики. Звідки ж  в нього такі прагнення?  Він каже, що скільки себе пам'ятає, завжди був енергійним. Плавати  навчився в роки Другої Світової. Але, що дивно багато видів спорту він освоював мимохідь. Він згадує: «Я був єдиним чоловіком в сім'ї, коли під час війни родина потрапила в евакуацію  у Фергану. В мої обов'язки входила доставка їжі з їдальні, розташованій на березі озера. Я займав чергу і стрімголов втікав до води. Ось так я навчився плавати».
Одним з улюблених видів спорту Юрія Артемовича  є альпінізм. Він пам'ятає як це сталося. На п'ятому курсі юнак закохався в першокурсницю Галину, яка теж захоплювалася альпінізмом. Якось раз в розмові дівчина сказала, що їде на літніх канікулах на Кавказ. Слідом за коханою  поїхав і Юрій Артемович. Разом з  нею   здійснив сходження на вершину Гумачі. Ось так перша любов відкрила для нього альпінізм. С тої пори альпінізм став спортом номер один для нашого героя.
На сьогоднішній день за його плечима сходження на різних континентах і в різних країнах.
У 1968 році Юрій Єршов «надів крила». Він став першим дельтапланеристом в Україні! Звичайно ж в його житті траплялися і травми, але вони ніколи не ставали перепоною  на шляху його любові до спорту. Одного разу він вирішив спуститися з Ельбрусу на параплані. Був сильний вітер і його параплан кинуло на скелі, і він отримав перелом правої ноги. Вниз Юрій Артемович спускався на ношах . Після такої травми 9 місяців пролежав у лікарні  ім. Мечникова. Лікарі говорили, що ходити він буде, але про спорт доведеться забути. Але ж  після такої травми він освоїв фігурне катання і отримав третій розряд з танців на льоду!
Потім було сходження на головну українську вершину Говерлу, що  додало йому сил і надихнуло. Єршов зрозумів, що гори для нього не втрачені. У 2001 році він здійснив підйом на вершину Гумачі ще раз. Далі екстреміст підкорив найвищу точку Африки-гору Кіліманджаро. На той  момент йому виповнилося 75 років!.
Юрій Артемович досяг великих висот не лише в спорті, а й у професійній діяльності. Після закінчення енергетичного факультету Інституту інженерів транспорту, він отримав диплом з відзнакою. Після цього була аспірантура, яка відкрила йому шлях у науку. Єршов був завжди на вершині науково-технічного прогресу. У Всесоюзному науково-дослідному трубному інституті йому довірили обчислювальний центр. Це найяскравіші роки в його науковій біографії. У своєму рідному Дніпрі він впроваджував новаторські розробки в ЕОМ першого покоління. Цілий ряд його нововведень прозвучали на всю країну. Потім Юрій Артемович перейшов в Головний інформаційно-обчислювальний центр Мінчормета України і став координатором актуального проекту в Дніпропетровському облстатуправлінні, де під його керівництвом був створений інформаційно-диспетчерський пункт ЕОМ. Вчений організував у в місті навчання фахівців з ремонту електронно-обчислювальних машин, проводив змагання серед операторів ЕОМ, він давав дуже високі знання і  фахівці з ВЦВНІТІ  завжди були затребовані
Кращі досягнення новатора потрапили на ВДНГ де його визнали переможцем всесоюзного конкурсу «За ефективність управління». Ім'я Єршова відомо і  як ім'я  новатора і раціоналізатора в спортивній сфері. В кінці 70-х він сконструював першу в СРСР воднолижну карусель, а в 1980 році разом зі своїм однодумцем Анатолієм Чуєвим розробив і побудував зручну і дешеву реверсивну канатну дорогу яка стала дуже популярною у містян. Її аналоги працюють у багатьох містах. У 90 - х роках по розробкам новатора був побудований і зданий в експлуатацію лижний стадіон в м Поті.
Юрій Артемович - родоначальник багатьох екстремальних розваг в нашому місті, яке дуже любить.  Він є  творцем спортивного комплексу для екстремальних розваг «Лавина»,   вже багато років займається активним просуванням ідеї повітряного транспорту. Про  Дніпро каже так : «Я народився в Дніпрі і практично все своє життя перебуваю тут. Мене запрошували і до Києва, і в міста за межами України. Але Дніпро для мене - найкраще місто на світі! І я хотів би бачити його передовим, красивим і комфортним для городян». Саме тому, він запропонував побудувати канатну дорогу, свої нововведення розробляв і на базі нашої бібліотеки, в нашому патентно - технічному відділі.
Ось такий він, наш Ікар!

Тетяна Мищенко, завідуюча патентно-технічним відділом 



 Більше про бібліотеку тут
 Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар