Сторінки

середу, 28 жовтня 2020 р.

Обличчя ріднокраю

1910-й рік в історії Катеринослава: Виставка та довкола неї

(продовження)

Значною подією в житті українського і творчого населення губернії був вихід першого номеру українського щотижневика «Дніпрові хвилі» – у жовтні 1910 р. У вступній статті редакція, яку очолював Дмитро Дорошенко, писала: «Удруге серед степів колишнього запорозького краю лунає наша рідна мова з сторінок часописного видання». Особливу увагу часопис звертав на українське життя, на висвітлення проявів цього життя у нашій місцевості.

У 1910 році відкрився будинок «Просвіти» в Мануйлівці. Багато люду прийшло на це свято у грудні, багато вітальних листів надійшло, зокрема, О. Пчілка писала: «Честь і слава велика Вам! Дай же, Боже, щоб кубельце національної освіти, звите Вами в запорозьким краю, зміцнилося й красувалося на добрий зразок і приклад іншим українцям». 

Серед подій, що відбувалися в місті та губернії в 1910 р., заслуговують на увагу такі.

У липні «Первое Екатеринославское домостроительное общество (ПЕДО)», розпочало зводити будинки по вулиці Козачій (пізніше – Комсомольська, тепер Старокозацька). Товариство стало першою спробою боротьби з житлового проблемою. Його основний капітал становив 100 тис. крб. Квартири на чотири і п’ять кімнат були побудовані протягом 1910–1911 рр. (нині вул. Старокозацька, 74). Коштувала оренда квартир із чотирьох кімнат 600–700 крб. на рік, а 5-ти кімнатних – 1000–1200 крб., – на той час дуже великі гроші.

Жахлива катастрофа сталася на початку травня – на Дніпрових порогах перекинувся дуб із 96 пасажирами, 47 із яких загинули. Це були шукачі роботи з Полтавської та Київської губерній.

У червні відновилася діяльність Катеринославського купецького товариства, старостою якого був купець Ф.П. Дедіков, який запропонував заснувати нову кредитну установу – взаємного страхування.

Міністерство торгівлі завершило проєкт перетворення гірничого училища в Катеринославі на Гірничий інститут.

4 липня стало відомо, що імператор присвоїв колишньому Верхньодніпровському маршалку дворянства Ерасту Бродському звання Почесного громадянина Верхньодніпровська, згідно клопотання міського управління за корисну для міста діяльність і сприяння побудові храму, міського училища та жіночої гімназії.

Валентина Лазебник

Далі буде 


Моє Придніпров’я. Календар пам’ятних дат Дніпропетровської області на 2010 рік : бібліогр. видання / упоряд. І. Голуб.– Дніпропетровськ : ДОУНБ, 2009.– 294 с.




Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар