Сторінки

середу, 1 листопада 2017 р.

Ракурс

Геній місця. Історія міських парків 
(продовження)

(…)
Дніпропетровський "Самсон"

В зелені розкішних садів аристократії XVIII століття можна було зустріти статуї міфічних богатирів - Самсона, Геракла та інших. У Дніпропетровську статую Самсона поставили вже в середині ХХ століття, після війни. Відновлюючи центральний парк Дніпропетровська і споруджуючи фонтан на озері, будівельники вирішили прикрасити його статуєю Самсона.
Чи не найвідоміше зображення "Самсона, що розриває пащу лева", прикрашає літню резиденцію російських імператорів в Петергофі, засновану Петром Великим. Та статуя - центральний елемент грандіозного фонтанного ансамблю Великого Каскаду. Як "Самсон" з'явився в нашому місті, сказати важко. Можливо, позначилася любов до копіювання столичних зразків. Але результат вийшов вдалим. Статуя височіла посеред озера на штучному пагорбі з каменів.

Хто такий Самсон і який алегоричний сенс має фігура з левом?

Самсон - відомий міфічний герой, про життя і смерть якого розповідається в Біблії. Богатир, наділений незвичайною фізичною силою. Одного разу Самсон безтурботно гуляв по виноградниках. Назустріч йому з риком, кинувся лев і перегородив дорогу. Силач Самсон, анітрохи не злякавшись, роздер лева на шматки і пішов далі, нікому не розповідаючи про свою пригоду. Пізніше Самсон затіяв війну з ворожим народом - філістимлянами, в якій перемога була на його боці. Двадцять років правив Самсон на своїй землі.
Однак філістимляни жорстоко помстилися Самсону. Сила Самсона таїлася в його довгому волоссі. Його закохала в себе філістимлянка Даліла. Вона скористалася тим, що богатир міцно спав, і обстригла у нього волосся. Потім вона покликала філістимлянських воїнів, які схопили Самсона, засліпили його, закували в кайдани й посадили в підземелля, де він змушений був крутити жорно. Але за час перебування в полоні волосся у Самсона знову відросло. Він відчув колишню силу і звільнився. Богатир зруйнував храм, де бенкетували філістимляни, але під його руїнами загинув і сам, разом з трьома тисячами своїх ворогів.
У Новий час Самсон став символом колосальної фізичної енергії, яка шукає шлях до звільнення, але не завжди може правильно реалізувати себе. У той же час Самсон - герой, який вважає за краще померти, ніж жити в рабстві.
Скульптурна група "Самсон" в Петергофі вдало обрана в XVIII столітті як центр грандіозного фонтана - центру Великого каскаду. З пащі лева викидається найсильніший струмінь води. Міфологічна алегорія використана тут як символ контролю людиною над силами природи, "приборкання" води. Фонтан у Дніпропетровську був побудований за цим же принципом, тільки поруч не було імператорського палацу, та й сама скульптура не була покрита золотою фарбою, як в Петергофі.
Статуя Самсона прикрашала парк Чкалова кілька десятиліть. Вона стала чи не головною визначною пам'яткою парку, обов'язково зображувалася на фотографіях 1950 - 1960-х рр. (Одне з останніх фото - в путівнику по Дніпропетровську 1974 г.). А потім ... скульптура зникла. Сліди Самсона загубилися. В газетах висловлювалися різні версії: чи то Самсона перенесли в один з київських парків; чи то "дніпропетровський Самсон" встав на місце свого зразка в Петергофі (після реконструкції). Ці факти важко підтвердити або спростувати без допомоги старожилів міста. Одне ясно точно - парк втратив одну з яскравих пам'яток ... Тільки кілька років тому на місці "Самсона" в центрі озера з'явилися фонтан і скульптура "Маленький принц".
(далі буде)
Максим Кавун
Джерело: http://gorod.dp.ua/history/article_ru.php?article=181



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах:  Facebook  Twitter


Немає коментарів:

Дописати коментар