Сторінки

понеділок, 29 травня 2023 р.

На долоні історії

Парк «Софіївка» в історії та особах

 Мистецтво людське (завершення)

 

30 березня 1859 року був виданий наказ царя Олександра II, згідно з яким парк, що знаходиться в Київській губернії та належить «люб'язній матусі» перевести з усіма будівлями та іншими цінностями в «державне майно». Так, «Софіївка» опинилася під наглядом Головного училища садівництва, яке з Одеси було переведено до Умані. Училище садівництва, утворене в 1844 році в Одесі, було єдиним навчальним закладом тодішньої Росії, яке навчало садівників парків, садів та інструкторів садової справи. Викладачі та студенти, які прибули сюди, були приголомшені величчю парку, неповторними краєвидами, оранжереями.
З 1859 по 1917 роки Софіївку практично не піддавали реставрації. Для догляду за Уманським садом використовували найманих робітників, крім того працювали тут і учні нижчих садових шкіл для практичного вдосконалення знань із садівництва. По завершенню навчання саме їх приймали в уманський сад практикантами на термін не менше року.
У 1929 році «Софіївку» оголосили державним заповідником і надали їй статусу самостійної установи, яку кілька разів передавали в підпорядкування різним відомствам. З 1955 року «Софіївка» у підпорядкуванні Академії Наук України. Нині парк – важливий науковий і культурно-освітній центр. У 1991 році він отримав статус науково-дослідної установи.
У 1995 році Софіївка отримала медаль, диплом і пам’ятну табличку організації Європа-Ностра. В 2007 році визнана одним із семи чудес України.
З моменту свого відкриття «Софіївка» відома кожному, хто цінує прекрасне. За свою історію парк отримав стільки емоційних захоплених свідчень, що перелічити всі не можливо. Ось деякі: «…«Софіївка» стоїть в низці з Акрополем, Самаркандом, Елисейськими Полями. …справжнісіньке диво... неперевершені наслідки мистецтва людського»… геніальність смаку… земний рай… // Тут все вражає – скелі, гроти // Фонтани, острови і водоспади // Алей примхливі повороти //Дерев і квітів зачаровані громади», – А.І.Гринюк.


Джерела:
Висоцький С.О. Про що розповіли давні стіни. – Київ: Наукова думка, 1978. – 141 с.
Софиевка. Уманский Государственный заповедник (1796–1946) / Под. ред. Н.Н. Гришко.– Киев: Изд-во Академии наук УССР, 1948. – 110 с.
Роготченко А.П. Уманское чудо. – 3-е изд., стер. – Київ: Будівельник, 1984. – 96 с.     
Сім чудес України. – Київ: Нац. парламентская б-ка, 2011. – 108 с. 





Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар