Сторінки

середу, 24 травня 2023 р.

Досліджуємо історію

Загадки Лазаря Глоби та його пам'ятника допоможуть розкрити тільки археологічні розкопки

Як бачимо, персона Лазаря Глоби та історія його діянь щедро оповиті пеленою історичних таємниць. На жаль, щоб отримати відповіді на питання біографії Лазаря Глоби, у нас украй недостатньо історичних джерел. Думається, що тут можуть допомогти тільки детальні археологічні дослідження парків імені Тараса Шевченка та Лазаря Глоби.
На території парку Лазаря Глоби подібних археологічних досліджень досі не проводилося. При детальному археологічному обстеженні тут можна спробувати виявити залишки житла запорозького козака, якихось споруд.
Окремо стоїть питання верифікації поховання Лазаря Глоби. Потрібні археологічні розкопки біля монументу в парку. Прецеденти існують, зокрема, розкопки 2020 року в Севастопольському парку, які остаточно верифікували фундамент Лазаревської церкви та поховання Олександра Поля. Могилу Поля знайшли, на черзі – Лазар Глоба?
На наш погляд, гарною даниною пам'яті про знаменитого козака-садівника може також стати створення імпровізованого меморіального комплексу на кшталт реконструкції жител XVIII століття в парку Лазаря Глоби. Цей об'єкт може поєднати музей етнографічного профілю та експозицію з насиченої історії парку. Біля таких об'єктів можна проводити етно-заходи, фестивалі.
 
***
Пам'ятник запорозькому козаку Лазарю Глобі був відкритий півстоліття тому. Але, як бачимо, історія цього пам'ятника набагато давніша, й нараховує вже понад два століття. Цей ліричний пам'ятник відносить нас до часів козацької слободи Половиці та будівництва міста Катеринослава. Й одночасно цей пам'ятник – відволікає від бурхливого сьогодення та запрошує замислитись над вічними проблемами буття – людина та природа, гармонія їх співіснування.
 

Максим Кавун, кандидат історичних наук

Фото: Пам’ятник Лазарю Глобі. Фото 1980-х рр.; пам’ятний камiнь Лазарю Глобi

Джерело: https://gorod.dp.ua/news/209554




Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар