Сторінки

пʼятницю, 19 травня 2023 р.

Досліджуємо історію

Скульптор-романтик Едуард Курильов – автор пам'ятника Лазарю Глобі

 

Пам'ятник Лазарю Глобі є непересічним твором мистецтва. Його задумали відомі краєзнавці, спроєктували відомий скульптор та архітектор, а втілили в життя відомі ливарники.
Авторами пам'ятника Лазарю Глобі є скульптор Едуард Курильов та архітектор Костянтин Присяжний. Виготовлено пам'ятник у фасонно-ливарному цеху тодішнього заводу імені Леніна під керівництвом знаменитого ливарника Миколи Шишалова. Зауважимо, що ця група ливарників причетна до виготовлення багатьох відомих пам'ятників, зокрема, виготовляла пам'ятник Т.Г. Шевченку на Монастирському острові.
В інтерв'ю газеті «Дніпро Вечірній» 16 вересня 1972 року скульптор Едуард Курильов та відомий журналіст Наталя Шеліхова так описали творчий задум пам'ятника:
«Людина саджає дерево. Вона сидить на великому пні і тримає руками молодий пагінець. Босі ноги тільки-но притоптали свіжу землю навколо тоненького стовбура. А дубок вже стрімко тягнеться вгору, виривається з рук. І великі натруджені руки, красиві руки, теж підносяться вгору. Від цього вся постать старого Лазаря Глоби скидає з себе тягар років, енергійний рух омолоджує садівника, колишнього воїна. І немає відчуття втоми. Людина працює.
Таким постає перед нами на пам'ятному знаку творець двох наших чудових парків. Тут промовляє вдячна пам'ять нащадків.
– Ми намагалися все продумати, – розповідає один з авторів пам'ятного знака, скульптор Едуард Курильов, що разом з архітектором Костянтином Присяжним працював над цим твором. – Людина сидить на пні старого дерева. Тут думка – одне відслужило, зрізали. Але замість нього – посади нове. І розвернули ми скульптуру теж не випадково. Людина працює, зайнята справою. Вона – у своєму саду, не звертає уваги на нас. І не нав'язує нам себе, свого діла».
Скульптор Едуард Курильов прожив не дуже довге життя, але своїми творами запам'ятався городянам. Він був яскравим представником другого післявоєнного покоління митців. Його твори не позначені «важким» соцреалізмом, а, навпаки, несуть присмак витонченості, символізму, тяжіння до загальнолюдського. В нашому місті відомі два пам'ятники роботи Е. Курильова – пам'ятник поету Іванові Манжурі та козаку Лазарю Глобі. Обидва пам'ятника ріднить ліризм та емоційність у передачі постатей поета та козака-садівника.
Пам'ятник Лазарю Глобі досить швидко став дуже популярним серед городян і гостей міста. Його зображують на листівках, у путівниках, довідкових виданнях. З 1991 року зображення пам'ятника Лазарю Глобі стало впізнаваним логотипом нової газети міської ради «Наше місто».

(Далі буде).

Максим Кавун, кандидат історичних наук

Фото Скульптор Едуард Курильов. Газета Дніпро Вечірній. 16 вересня 1972 р.

Джерело: https://gorod.dp.ua/news/209554



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

Немає коментарів:

Дописати коментар