Сторінки

пʼятницю, 12 травня 2023 р.

Досліджуємо історію

Козак із дубом – новий пам'ятник було відкрито півстоліття тому

Лише 1972 року на ймовірному місці поховання та колишнього пам'ятника було встановлено новий, більш масштабний та цікавий пам'ятник. Він являє собою скульптурну композицію – старий запорожець, відійшовши від військових справ, садить маленький дубок, у гілках якого сидять маленькі пташки.
Цей пам'ятник має значне символічне підґрунтя: символ перенародження душі старого козака та, одночасно, перетворення степової території на зелений сад.
Біля пам'ятника – лежить камінь-кенотаф із пам'ятним написом:
«Лазар Глоба. Помер року 1793 проживши більш століття на світі. Похований в цьому місці біля дуба, посадженого його руками. Пам'ятний знак відновлено коштом товариства охорони пам'ятників».
Газета «Дніпро Вечірній» у статті до відкриття пам'ятника зазначала:
«Думка створити такий пам'ятний знак людині, чиє життя ніби стара козацька легенда, виникло давно. Року півтора тому вже сперечалися над ескізами, переробляли, від чогось відмовлялися. Потім ескіз було затверджено і з серпня минулого року скульптор Е. Курильов почав втілювати задум у матеріалі. Спочатку – глина. Потім – гіпс. Відливка форм. Далі на заводі імені Леніна відливка самої скульптури з нержавіючої сталі. Відливали по частинах. Потім зварювали. Скульптор цілими днями пропадає в цеху… Колір – натуральний колір окалини. А щоб запобігти можливих пошкоджень (іржа тощо) – вкрив скульптуру натуральним бджолиним воском (прадавній засіб збереження). Потім пам'ятник вантажили краном (все ж таки триметрова фігура важить 4,5 тонни) на машину і встановлювали на місці – в парку імені Чкалова біля віковічного дуба, місця поховання старого Лазаря Глоби».
Цікаво, що відкриття пам'ятника урочисто відбулося 17 вересня 1972 року і було приурочено до Дня працівників лісу. Над пам'ятником розкинув свої гілки двохсотрічний дуб – велетень. Біологи стверджують, що дуб навряд чи є ровесником Глоби – «трошки» молодший, посаджений вже у ХІХ столітті.


(Далі буде)

Максим Кавун, кандидат історичних наук

Фото Перший пам’ятник Лазарю Глобі. Гравюра початку ХХ ст.

Джерело: https://gorod.dp.ua/news/209554




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар