Сторінки

пʼятницю, 5 травня 2023 р.

Досліджуємо історію

Доля першого пам'ятника Глобі також лишається загадкою

Цікаво зазначити, що пам'ятник – «кам'яний стовп» козаку Глобі є першим персональним пам'ятником у нашому місті, старшим за пам'ятник Катерині ІІ (встановлений 1846 року). Скромний пам'ятник козаку випередив масштабний пам'ятник імператриці…
Пам'ятник Глобі завжди згадували й мемуаристи-подорожні, й місцеві краєзнавчі видання. На початку XX століття «Календарь-ежегодник «Приднепровье» та календар «Весь Екатеринослав» подавали зображення цього пам'ятника.
У 1910 році в саду, заснованому Глобою, проводилася відома Південноросійська промислова, сільськогосподарська та кустарна виставка. У путівнику до цієї виставки згадується цей пам'ятник козаку Глобі.
Надалі пам'ятник зник. Коли і як це сталося? Також достеменно невідомо. Вірогідно, це сталося в бурхливі 1930-ті роки. Саме тоді територія зазнала капітальної реконструкції, був створений «парк культури та відпочинку», який з 1939 року мав ім'я Валерія Чкалова. У 1936 році на території парку була прокладена друга в Радянському Союзі дитяча залізниця. Траса залізниці пройшла якраз біля старого пам'ятника. Можна припустити, що саме в цей період великих потрясінь і зник остаточно старий і скромний пам'ятник-обеліск.

(Далі буде)

Максим Кавун, кандидат історичних наук

Фото Перший пам’ятник Лазарю Глобі. Гравюра початку ХХ ст.

Джерело: https://gorod.dp.ua/news/209554




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

Немає коментарів:

Дописати коментар