Сторінки

понеділок, 15 травня 2023 р.

На долоні історії

Парк «Софіївка» в історії та особах

 

Станіслав (Фелікс) Потоцький: «розумом бідний і багатий маєтками»

(продовження)

 

Один із перших оспівав красу знаменитого парку польський поет-класик Станіслав Трембецький. Його поема «Софіївка» була опублікована в 1806 році та перевидавалася понад п'ятнадцять разів. Чарівні пейзажі відтворив глава шотландської Академії мистецтв Вільям Аллан, який відвідав Софіївку у 1806–1814 роках. Захоплювалися уманським дивом Тарас Шевченко. На алеях парку і на галявинах його дібров не раз звучало схвильоване слово Павла Тичини, Максима Рильського, Володимира Сосюри, Остапа Вишні, Миколи Бажана.
Отже, З 1726 року Умань стала належати Потоцьким-Щєнсним (в перекладі з польської Щєнсний – щасливий).
Біографи графа Потоцького, вказували на те, що батьки Станіслава належали до вищого світу, володіли великою кількістю землі та кріпаків. Потоцький вважався багатієм у Росії і в Польщі, в його родовому маєтку постійно влаштовували пишні прийоми, бали та концерти. Юність Станіслав провів у батьківському маєтку в Кристинополі.
За твердженнями дослідників, «Потоцький любив три види задоволення – верхову їзду, садівництво та полювання, мав зграю англійських гончаків. Будучи більше зосереджений на собі, говорив з оточуючими мало й міг мовчати багато годин». За спогадами сучасників, він не мав ніяких особих обдарувань: «був розумом бідний і багатий маєтками». В Україні йому належало понад півтора мільйони гектарів землі.  
Історики згадували й про те, що Потоцький весь свій розум і вплив націлював тільки на збільшення статків. На сусідні маєтки часто подавав позови, і судді не сміли вирішити інакше ніж на його користь. Незабаром він подвоїв свій прибуток.
У Центральному Історичному архіві України зберігається інструкція Потоцького садівникові, де наказано доглядати за його ділянкою денно і нощно. Панщину в садах графа відпрацьовували зі сходом сонця.
У літні та в святкові дні у Потоцького в Тульчині, а  згодом і в Умані, збиралися вельможі, в тому числі іноземні.


 Далі буде.

 

Джерела:
Висоцький С.О. Про що розповіли давні стіни. – Київ: Наукова думка, 1978. – 141 с.
Софиевка. Уманский Государственный заповедник (1796–1946) / Под. ред. Н.Н. Гришко.– Киев: Изд-во Академии наук УССР, 1948. – 110 с.
Роготченко А.П. Уманское чудо. – 3-е изд., стер. – Київ: Будівельник, 1984. – 96 с.     
Сім чудес України. – Київ: Нац. парламентская б-ка, 2011. – 108 с.
Бажан М.П.        Політ крізь бурю: вибрані твори / М П. Бажан; вступ. слово І.М. Дзюба. – Київ: Криниця, 2002. – 604 с. 




Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар