Сторінки

вівторок, 2 травня 2023 р.

На долоні історії

 Джером Клапка Джером: 

«Сміх і зітхання, поцілунок і прощання –

 от і все наше життя» (завершення)

 

У 1926 році Джером видає мемуари «Моє життя і епоха» (англ. «My Life and Times»). Це один із найцікавіших і найталановитіших документально-художніх творів про автора, його близьких, відомих і невідомих сучасників, Англію тих часів, інші країни.
Невдовзі він отримує звання «Почесний житель району Уолсолл» (англ. «Freeman of the Borough of Walsall»). В останні роки життя більшість часу проводить у заміському будинку Юелмі, неподалік Уоллінгфорда.
У червні 1927 року під час автомобільного туру Девон- Лондон у письменника стався інсульт, через два тижні він помер у лікарні Нортгемптона.
Похований Джером у Церкві Св. Марії в Евілме, Оксфордшир.
Він згадував про те, що його виховували із вірою в особистого Бога, а молитви були змішаним дитячим зібранням, дивлячись на яке Господь, напевно, посміхався.
«Я пройшов через період великих душевних страждань. Вірування дитинства завжди з тобою. Вони рвуться на волю ціною болю. Поступово я прийшов до того, що Карлейль називає «центром байдужості».
Так, він намагався відсторонитися та відпустити цей біль всього життя. Але справжній гумор – завжди балансує на невловимій грані найглибшого суму. Й саме це лезо виявилося маркером спроможності справжнього таланту для автора одного з найпопулярніших у світі комічних творів.
Людина народжується протягом всього життя у спорідненості з Небом та ставить собі вічні питання: «Хто я, звідки, куди йду?». Звичайно, один із найбільш читаних письменників Британії, зважаючи на вплив батьків, в тому числі, замислювався над цим, чим би не займався. Для нього завжди на першому місці була праця, яка ті відповіді відсвітлювала.
Він виграв у змаганні з долею, більше ніж гадав і в тих випадках, коли, здавалося,  зазнавав невдач. Але ж, прагнув.

«Зі щоденника моєї матері я бачу, що одним із її хрестів було те, що для підростаючого хлопчика я не отримував належної ситної їжі, але я про це не підозрював. Була страва, яка називалася «хліб і соп», яка була солодкою і теплою, і яку я любив. До чаю інколи був золотистий сироп, а на вечерю був досить густий хліб із намазкою. А по неділях ми вечеряли м’ясом і пудингом. Якщо все так, як моя мати так твердо вірила, вона давно знала, що її страхи марні – що, незважаючи на це, я виріс надзвичайно сильним і здоровим чоловіком. Але я хотів би, щоб передбачення могло прийти до неї, коли вона була жива, і таким чином усунути, принаймні, одну з її багатьох скорбот», – читаємо рядки його мемуарів.
Джером Клапка Джером. Автор одного з найкумедніших творів і людина зі завжди серйозним обличчям, до серця якої назавжди увійшли світлі та сумні розмови батька та матері, змішані з дитячими снами.
Він вважав, що людська думка не феєрверк, який постійно викидає свіжі форми, а дерево, що росте тихо та  непомітно. І ще, що вічно нове листя завжди розкривається до світла. А ще, що life is a thing to be lived, not spent; to be faced, not ordered. Так.
 

 

Олена Ємельянова,
завідувачка сектору соціокультурних проєктів та зовнішніх зв'язків

 

Фото: https://es.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome

https://www.ebay.com/itm/394382062623

 Джерела:

Джером, Клапка Джером. Втроем на четырех колесах [Текст] / К. Д. Джером. - М. : Эй-Ди-Лтд, 1994. - 400 с.

Джером, Клапка Джером (1859-1927). Досужие мысли досужего человека [Текст]. Как мы писали роман / К. Д. Джером. - М. : Правда, 1983. - 384 с.

 Джером, Джером Клапка. Троє у човні, якщо не рахувати собаки [Текст] : повість / Д. К. Джером ; пер. з англ. М. Лівін. - К. : КНИГОЛАВ, 2018. - 172 с. - (Золота полиця).

Джером, Клапка Джером. Юмористические рассказы [Текст] = Sketches. Изд. 3-е / Адаптация, комментарий и словарь С.А. Крейнес и С.С. Толстого. - М. : Высшая школа, 1963. - 79 с.

https://gutenberg.ca/ebooks/jeromejk-mylife/jeromejk-mylife-00-h-dir/jeromejk-mylife-00-h.html

https://www.countryfile.com/people/historical-figures/wild-people-writer-jerome-k-jerome/

 https://en.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome

 https://es.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome

ttps://www.countryfile.com/people/historical-figures/wild-people-writer-jerome-k-jerome/


 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут



 

Немає коментарів:

Дописати коментар