Сторінки

понеділок, 1 травня 2023 р.

На долоні історії

Джером Клапка Джером: «Порівняно рано в моєму житті 
я відчув себе іноземцем»
(продовження)

 

Джером К. Джером любив подорожувати змалечку, не важливо близькими чи далекими ці подорожі були. Ось як він згадує одну зі своїх поїздок у юнацтві до Антверпена і готель на Зеленій площі: «Я не хотів би пережити всю свою молодість наново; але я хотів би здійснити цю подорож ще раз, з годинником там, де він був тоді».
Париж він вважав містом, яке переоцінюють, найзручнішим в усієї Європі для нього був Дрезден, його розчарувала Ніагара та захопив Нью-Йорк – стовідсоткове втілення Америки. Він відвідав чимало країн, де до того ж виступав із лекціями, оскільки був блискучим оратором.
Після поїздки Німеччиною, з'явився роман «Троє на чотирьох колесах» (англ. «Three Men on the Bummel»)». Ті ж самі герої, що колись подорожували на човні, вирушають у закордонне велотурне. Успіх історія мала, але попередній не перевершила.

У 1902 році письменник публікує наступний автобіографічний роман «Шкільні роки Поля Келвера» («Paul Kelver») – один із найулюбленіших своїх творів. Через шість років з'являється п'єса «Спускаючись з третього поверху» (англ. «The Passing of the third Floor Back»).
Ніби на плівці в його творах все більше проявляються сум та інтонаційні риси релігійності. «The Passing of the third Floor Back» отримала великий успіх глядачів, але критика відзначилася традиційно, назвавши Джерома «письменником десятого сорту».
Перша світова  виявилася для нашого героя великим потрясінням. Він ще багато років буде аналізувати причини, ментальності країн, сутність націй. До Британської армії його не взяли за віком, Джерому вже було п'ятдесят шість. «Я запропонував себе як артист YMCA. Я був здібним оповідачем і написав чи привласнив кілька добрих історій, – згадує він з притаманним йому гумором. – YMCA пробувала мене у домашніх лікарнях і таборах та затвердила... Але військове міністерство не дало на це дозволу».
За допомогою приятелів, він влаштовується водієм  швидкої допомоги французської міссії. Емоції військового часу та смерть падчерки Елсі, не додають доброго настрою, але додають ще більше пронизливих барв у спогади про війну, тих, кого зустрів, природу, тварин, всесвіт.

Далі буде.

 Олена Ємельянова,
завідувачка сектору соціокультурних проєктів та зовнішніх зв'язків

Фото: https://www.jeromekjerome.com/photos/photo-gallery/

 

Джерела:

        Джером, Клапка Джером. Втроем на четырех колесах [Текст] / К. Д. Джером. - М. : Эй-Ди-Лтд, 1994. - 400 с.

 Джером, Клапка Джером (1859-1927). Досужие мысли досужего человека [Текст]. Как мы писали роман / К. Д. Джером. - М. : Правда, 1983. - 384 с.

 Джером, Джером Клапка. Троє у човні, якщо не рахувати собаки [Текст] : повість / Д. К. Джером ; пер. з англ. М. Лівін. - К. : КНИГОЛАВ, 2018. - 172 с. - (Золота полиця).

 Джером, Клапка Джером. Юмористические рассказы [Текст] = Sketches. Изд. 3-е / Адаптация, комментарий и словарь С.А. Крейнес и С.С. Толстого. - М. : Высшая школа, 1963. - 79 с.

https://gutenberg.ca/ebooks/jeromejk-mylife/jeromejk-mylife-00-h-dir/jeromejk-mylife-00-h.html

https://www.countryfile.com/people/historical-figures/wild-people-writer-jerome-k-jerome/

https://en.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome

 https://es.wikipedia.org/wiki/Jerome_K._Jerome

https://www.countryfile.com/people/historical-figures/wild-people-writer-jerome-k-jerome/




 Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар