Сторінки

вівторок, 27 лютого 2024 р.

Територія особистості

Марія Примаченко: 
«Живіть зі світом»

 

 

Квіте черемшина й лист опадає

А хто у приймах не бував

той горя не знає

Іде Приймак і у дудочку свище

Ховай, донько, хліб і сало

бо йде Примачище.

Марія Примаченко

 

У дитинстві вона вижила після  хвороби, яка була майже стовідсотковим вироком. Наслідки лишилися на все життя та обмежували рух, але душевні поштовхи лише посилились. Така собі обмежена можливість неможливого.
Чотири класи освіти, визнання Сергієм Параджановим і Пабло Пікассо, споріднена з котами душа. Коти, як відомо, цілковито космічні істоти, які опинилися на землі саме для того, щоб вкотре довести не лише власну космічність.
Образне генетичне сприйняття кольорів світу та природи від батьків: бабуся знана писанкарка, матінка – Параска Василівна – визнана майстриня-вишивальниця, батько Оксентій Григорович – тесля, який був відомим місцевим майстром двірських огорож, які власноруч оформляв у вигляді головатих зображень.
Натхнення до неї приходить раптово, але в її випадку – назавжди. Її вабила квіти, які вона постійно малювала на піску, саме на березі річки побачила дівчина синюватий глей, квітами з якого вирішила розмалювати хату. Захоплення сусідів і прохання повторити на власних оселях були початком зробити світ яскравішим. Діти сприймали ці квіти цілковито живими та вимагали зняти зі стіни, щоб доторкнутись і відчути аромат.
Була вона і знаною майстринею вишивання, саме яскравою несхожістю привертала увагу до власних робіт. Рушники та панно експонувались на районних і обласних виставках народної творчості.
В її творіннях жанру «наївного мистецтва», як відзначали поціновувачі та дослідники, – рай небачений, населений тваринами, птахами, людьми і рослинами. А ще її знаменитими левами та кониками. Ірреальна реальність поділена на світло і темряву, як в казкових історіях. Недаремно «сенсорні» японці ілюструють її малюнками національні абетки.
Надія Примаченко. Українська народна художниця, лауреатка Національної премії України ім. Т.Г. Шевченка, заслужена діячка мистецтв УРСР, народна художниця України. У 1994 році нагороджена Почесною відзнакою Президента України. Авторка понад 800 картин, 650 із яких зберігаються у столичному Національному музеї українського народного декоративного мистецтва.
За життя Марія Оксентіївна виключно дарувала власні роботи, не продала жодної, хоча жила доволі нужденно, заробляючи шиттям вишиванок. 
Радянська преса називала її «Маруся Приймаченко, молода колгоспна художниця з сонячно-радісної України». Сіре ніколи не пробачає кольорів і відтінків, природності та щирості таланту. Але рано чи пізно історія це виправляє. Завжди. Відоме полотно «Звіриний суд» із чорною мавпою, яка пише протокол, поруч двоє вовків навшпиньки – своєрідна відповідь сірим зразка 1936-го від майстрині.  
Неповторна Марія Примаченко, що поєднала малюнок та живопис у «Території особистості».

Олена Ємельянова 

 

«А починалося все так. Якось біля хати, над річкою, на заквітчаному лузі пасла я гусей. На піску малювала всякі квіти, побачені мною. А потім помітила синюватий глей. Набрала його в пелену і розмалювала нашу хату».
 
«За мною не плачте, я не пропаду на тому світі... У мене там теж буде робота, тільки треба взяти з собою гарні фарби та папір – я все пам'ятаю. Я вас ніколи не забуду і всім людям навіки заповідаю любов».
 
«Лежень ліг під яблунею, щоб яблуко само упало у рот, а воно його у лоб».
 
«Мені бачилося: ще така любов буде на землі! – лад буде. Живіть зі світом».
 
«Кожен малюнок – маленька казка, що живе своїм життям».
 
«Кожна мить, кожен кущ, кожен квіт, кожен жучок має свою красу».
 
«Кожен день – це нова історія, яку можна розказати через малюнки».
 
«Малюю те, що люблю: рослини, тварин і птахів, бо вони для мене, як родина».
 
«Малювання – це, як магія, в яку можна вірити і яку можна створити».
 
«Мої казки не зіткнуться зі світом реальності, вони живуть в світі фантазії».
 

Далі буде.
 
Фото https://news.obozrevatel.com/ukr/society/chudrnatski-sviti-marii-primachenko-13-malovidomih-faktiv-pro-ukrainku-scho-zakohala-v-sebe-svit.htm
 
 
Джерела:
Найден, Олександр Семенович. Міф. Фольклор. Форма. Образ / О.С. Найден.– Київ: Олег Філюк, 2016.– 314 с. : іл.
***
Марія Примаченко. Дарую Вам сонце: каталог виставки.– Запоріжжя: Родовід, 2008.– 93 с.
***
https://old.honchar.org.ua/p/mariya-pryjmachenko-lita-moji-molodiji-pryjdit-do-mene/
https://dovidka.biz.ua/mariya-priymachenko-tsikavi-fakti
https://news.obozrevatel.com/ukr/society/chudrnatski-sviti-marii-primachenko-13-malovidomih-faktiv-pro-ukrainku-scho-zakohala-v-sebe-svit.htm
https://vpolshchi.pl/mariya-primachenko-sho-potribno-znati-pro-viznachnu-ukrayins-ku-hudo-6908213502491264a




Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар