Сторінки

середу, 3 квітня 2024 р.

Вулиці нашого міста

Олександр Поль – людина, яка змінила місто

 

Сьогодні ми поговоримо про одну з головних вулиць нашого міста – проспект ім. Олександра Поля. Це нова назва колишнього проспекту Кірова, який був перейменований у 2016 році.
Отже, хто такий Олександр Поль і чим він відзначився в житті нашого міста? Мабуть, цю постать знає більшість наших містян, тому що вже досить давно існує вулиця Поля і встановлено пам’ятник цій людини на центральному проспекті. Це відомий дослідник Придніпров’я, археолог, громадський діяч, який почав розроблення Криворізького рудного родовища, а це, як відомо, призвело до великого промислового розвитку нашого краю. Олександра Поля дніпровські історики так і називають – «Людина, яка змінила місто». Внаслідок діяльності Олександра Поля глибоко провінційне місто Катеринослав, зі слабкою інфраструктурою, де в середині

XIX ст. мешкало менше 17 тис. населення, на початок ХХ ст. перетворилося на потужний центр, де була своя залізниця, першій міст через Дніпро та низка великих металургійних заводів. Катеринослав став привабливим містом для багатьох працьовитих і ділових людей, і наприкінці XIX ст. у ньому проживало більше 100 тисяч мешканців!
Олександр Миколайович Поль народився 1 вересня (за н. ст.) 1832 року в селі Малоолександрівське Верхньодніпровського повіту на Катеринославщині. Він нащадок німецького дворянина з Прибалтики та старовинного українського роду Полуботків.
Завдяки своїй бабусі Варварі зацікавився малий Олександр історією Запорізької Січі, знав масу легенд і бувальщин про запорозьких козаків і гетьмана Полуботка, якого шанували в родині.
У 1850 році Олександр Поль закінчив Полтавську губернську гімназію, а потім Дерптський університет, один із кращих у Росії та Європі. У 1854 р. Олександр Миколайович повернувся в рідний край, де 15 років присвятив вивченню залізних руд Кривого Рогу і доведення їхнього промислового значення. Тож Поля було патетично названо «степовим Колумбом». Він особисто сприяв тому, щоб у 1881 році розпочались промислові розробки, які визначили подальший бурхливий економічний розвиток Придніпров'я. Особливою гордістю Олександра Миколайовича Поля була залізниця Придніпров’я та міст через Дніпро.
Покликанням на все життя стало для нього вивчення місцевої історії й археології, краєзнавчі дослідження. Під час своїх археологічних експедицій Олександр Миколайович і натрапив у Дубовій балці, поблизу Кривого Рогу, на поверхневий вихід залізної руди. Поклади руди були величезні. Крім неї тут було знайдено мармур, порфір, гірський льон, аспід та інші мінерали. Впевнившись, що родовище має промислове значення, О. Поль купив Дубову балку й орендував на 99 років криворізькі рудні поклади.
Окрім господарської діяльності й активної участі в громадському житті, була в Олександра Миколайовича ще одна пристрасть, яку він проніс через все життя – захоплення історією рідного краю. Як стверджують біографи, першими археологічними знахідками, що потрапили до рук О.М. Поля, були предмети давнини, які йому пощастило знайти у своєму маєтку. Деякі з них він одержав у спадок від предків, що належали до відомих козацьких родів. За свої власні кошти Олександр Поль скуповував картини, старовинну зброю, господарське начиння, монети тощо. Він не лише фінансував розкопки старовинних курганів, а й брав у цих роботах особисту участь. І все це він збирав не тільки для себе – у 1887 році він створив у Катеринославі на базі своєї колекції приватний археологічний музей.

А ще Олександр Поль серед істориків і археологів був відомий як серйозний учений. Протягом двадцяти років він був дійсним членом Одеського товариства історії та старовини, друкував наукові статті, брав участь у проведені археологічних з’їздів тощо.
На урочистостях з нагоди століття Катеринослава в 1887 році міський голова Іван Яковлєв відзначив величезні заслуги О. Поля, внаслідок чого тому було присвоєно звання Почесного громадянина Катеринослава.
За чверть століття після смерті О.М. Поля в 1890 році, Катеринослав змінився до невпізнанності: десятки навчальних закладів, обласний музей, бібліотеки, театри, клуби, проведено телефон, відкрито різноманітні наукові товариства, запрацювало кілька великих заводів, і десятки дрібних. Катеринослав перетворився на потужний економічний, соціальний і культурний центр. Тож сучасне м. Дніпро, яким ми його знаємо нині, великою мірою є заслугою саме Олександра Поля.
То ж чи не заслужив Олександр Поль пам’яті, визнання сучасників і вічної вдячності нащадків? Гадаємо, що ви відповісте на це питання позитивно.

 
Джерела:
Кочергін І. О. Олександр Поль. Геній міста на Дніпрі / І. О. Кочергін ; худож. Є. Самойленко.– Дніпро : Герда, 2018.– 111 с.
Кочергін І. Олександр Поль: мрії, справи, спадщина / І. Кочергін.– Дніпропетровськ : [б. и.], 2002.– 222 с.
Олександр Поль: матеріали до біографії / підгот. до друку, передм. та комент. І. Кочергін.– Дніпро : Герда, 2020.– 204 с.
Патріот Придніпров'я та України (до 185-річчя від дня народження Олександра Поля) : біобібліографічний покажчик / Дніпропетр. обл. універс. наук. б-ка ім. Первоучителів слов'ян. Кирила і Мефодія ; упоряд.: І. Голуб, І. Кочергін.– Дніпро : ДОУНБ, 2017.– 76 с.– (Достойники Придніпров'я).
 
Посилання на подкаст: https://www.youtube.com/watch?v=aedFlnmYIpI


Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут












Немає коментарів:

Дописати коментар