Сторінки

пʼятницю, 12 квітня 2024 р.

Територія особистості

Френсіс Скотт Фіцджеральд: «Я був усередині й зовні, водночас зачарований і відштовхнутий невичерпною різноманітністю життя»

Розкішний особняк на Манхеттені – бонус перших фінансових успіхів. Саме тут Фіцджеральд почне працювати над романом «Великий Гетсбі».
Він відсвітлює епоху, яка «мчить сама по собі, обслуговується великими заправними станціями, повними грошей». Він сприймає час як моральний вседозвіл, «коли американці розчарувалися в панівних соціальних нормах і одержимі самовдоволенням».
Життя подружжя схоже на феєрверк. Сучасники дивувалися та захоплювались їхньою енергією: «Вони обидва мали такий вигляд, ніби щойно зійшли з сонця». Френсіс і Зельда постійно потрапляють на око папараці та преси: катання на даху таксі, купання у фонтані, поява оголеними на виставці, стійки на руках у холі готелів, зради Зельди, спроба її самогубства, ревнощі до Айседори Дункан. «Не знаю, чи реальні ми із Зельдою люди, чи персонажі одного з моїх романів», – зазначить письменник.
    У 1923-му Фіцджеральд випустить антологію з одинадцяти оповідань під назвою «Казки століття джазу» (Tales of the Jazz Age). В 1924-му опубліковано другий роман Фіцжеральда «Прекрасні й приречені» («The Beautiful and Damned»), де йдеться про складний шлюб обдарованих представників артистичної богеми. Під час роботи над романом 26 жовтня 1921 року Зельда народила доньку Скотті.

Рік потому письменник вирушає до Європи, відвідує Італію та Францію. У Парижі знайомиться з Ернестом Гемінгвеем, який згодом назве Френсіса справжнім відданим другом. У цей же час автор завершує та публікує роман «Великий Гетсбі» («The Great Gatsby»). Талант письменника назвуть «найкращим оповідальним даром віку», «Гетсбі» – втечею від реалізму та романом уяви. Щодо «втечі» доволі несподівано, тому що йшлося про цілковито реальні речі та героїв. Одним із найзаможніших сусідів Фіцджеральда на Лонг-Айленді був Макс Ґерлах. Начебто, народжений в Америці в родині німецьких іммігрантів, він був майором американських експедиційних сил під час Першої світової війни, який став джентльменом-бутлегером і жив, як мільйонер у Нью-Йорку. Ґерлах влаштовував розкішні вечірки, ніколи не одягав одну і ту саму сорочку двічі, й плекав міфи про себе, зокрема те, що він був родичем німецького кайзера. Ці та інші подробиці будуть віддзеркалені в романі. Так само, як одержимість Френсіса першим коханням – Джіневрою Кінг і її власною літературною історією. Але про «історію, згодом.
    Спочатку загального та великого фінансового й літературного успіху, незважаючи на велике очікування, роман не мав. Так, деякі критики визнавали його неперевершену досконалість, наприклад, Едіт Уортон, яка схвалила «Гетсбі» та називала, в порівнянні з попередніми творами, «стрибком у майбутнє». Але це було епізодично. Років через десять Берк Ван Аллен зауважить, що «жоден інший американський письменник не продемонстрував такої постійно зростаючої майстерності свого інструменту та регулярної чутливості до естетичних цінностей життя. Жодне покоління американців не мало такого переконливого і сентиментального літописця як Фіцджеральд, жоден автор не був настільки ототожнений із відображеним поколінням».
У 1925-му ж продана була всього 21 000 примірників, що в два з половиною рази менше, ніж проданий тираж кожної з його перших двох книг. Для Фіцджеральда, який вів життя голлівудської зірки, це був тяжкий удар. У 1930-ті після початку Великої Депресії, про «Гетсбі» повністю забули.
    Справжня популярність роману настане під час Другої світової. Некомерційна організація «Armed Services Edition» роздає безкоштовні екземпляри видання американським солдатам, які проходили службу за кордоном. Червоний Хрест поширював роман серед в`язнів японських і німецьких таборів. До 1945 року серед американських військ було поширено понад 123 000 примірників «Великого Гетсбі». Через тридцять п'ять років після першої публікації роману книга продавалася тиражем 100 000 примірників на рік. Підвищений інтерес дозволить редакторові «The New York Times» Артуру Мізенеру визнати роман шедевром американської літератури. Критика немов прокидається і є одностайною в найвищіх оцінках.

    До початку XXI століття «Великий Гетсби» був проданий мільйонами екземплярів, і є обов'язковим до вивчення в середній школі та коледжі. Літературознавці досі вважають цю роботу надважливою для розуміння сучасної Америки. За словами професора Джона Кюля з Нью-Йоркського університету: «Якщо ви хочете дізнатися про Іспанію, ви прочитаєте книгу Гемінгвея «І сонце сходить». Якщо ви хочете дізнатися про американський південь – ви прочтете Фолкнера, якщо про типову Америку – читайте «Великого Гетсби» Фіцджеральда – типового американського письменника».
    Автор «стрибка у майбутне» «типовий» і абсолютно НЕТИПОВИЙ Френсіс Скотт Фіцджеральд у продовженні «Території особистості».
 

«Мені подобаються люди, і подобається, коли я подобаюся їм, але я ношу своє серце там, де його помістив Бог, усередині».
 
«Мені спало на думку, що між людьми немає різниці в інтелекті чи расі, такої глибокої, як різниця між хворим і здоровим».
 
«Мене не хвилює правда. Я хочу трохи щастя».
 
«Молодість – це мрія та форма хімічного божевілля».
 
«Наради не народили жодної великої думки, але поховали кілька ідіотських».
 
«Нам судилося втрачати близьких людей. Як інакше дізнатися, наскільки вони значущі для нас?».
 
«…немає більших переваг, ніж мужність, чесність, чемність і природний потяг до добра».
 
«Особистість – це безперервний ряд успішних жестів».
 
«Оптимізм – це задоволення маленьких людей на високих посадах».
 

Далі буде.

 

Фото https://en.wikipedia.org/wiki/F._Scott_Fitzgerald

 
Джерела:
Фицджеральд, Фрэнсис Скотт (18961940). Алмаз величиной с отель «Ритц» = The Diamond as the Rits : новеллы / Ф.С. Фицджеральд. – Київ: Знання, 2005. – 159 с. – (Библиотечка для изучающих английский язык).
Фицджеральд, Фрэнсис Скотт (18961940). Бурный рейс / Ф.С. Фицджеральд. – СПб.: Азбука, 2012. – 288 с.
Фицджеральд, Фрэнсис Скотт (18961940). Великий Гэтсби: роман: рассказы / Ф.С. Фицджеральд. – Минск: Мастацкая літаратура, 1989. – 687 с.
Фіцджеральд, Френсіс Скотт. Великий Гетсбі: роман / Ф.С. Фіцджеральд; пер. з англ. А. Пехник. – Київ: Знання, 2014. – 198 с. – (English Library).
Фіцджеральд Кей, Френсіс Скотт. Великий Гетсбі / Ф.С. Фіцджеральд. – Київ: Знання, 2013. – 198 p. – (Б-чка для тих, хто вивчає англ.; № 3). – англ. мовою.
Фіцджеральд, Френсіс Скотт (1896–1940).  Великий Гетсбі [Звукозапис]: аудіокнига: 6 г. 02 хв. / Ф.С. Фіцджеральд; текст чит. К. Булкін. – Київ: Наш формат, б. р. – ел. опт. диск (CD-ROM); МР3. – (Книга вголос) (Аудіокнига).
Фіцджеральд, Френсіс Скотт. Великий Гетсбі: [роман] / Ф.С. Фіцджеральд; пер. з англ. А. Пехник. – Київ: Знання, 2019. – 269 с. – (Білінгва). – Текст парал. укр. та англ.
Фіцджеральд, Френсіс Скотт. Ніч лагідна [Звукозапис]: аудіокнига: 15 г. 18 хв. / Ф.С. Фіцджеральд; текст чит. В. Чайковська. – Київ: Наш формат, б/р. – ел. опт. диск (CD-ROM); Мр3. – (Книга вголос).
Фицджеральд, Фрэнсис Скотт (1896–1940). Ночь нежна: романы / Ф.С. Фицджеральд; пер.: Э. Калашникова, О. Сорока. – Київ: Україна, 1993. – 493 с. – (Б-ка любовного романа).
Фицджеральд, Фрэнсис Скотт (18961940). По ту сторону рая. Великий Гэтсби: романы / Ф.С. Фицджеральд. – Иркутск: Восточно-Сибирское книжное издательство, 1987. – 384 с.: ил.
Фицджеральд, Фрэнсис Скотт (18961940). Портрет в документах / Ф. С. Фицджеральд. – М. : Прогресc, 1984. – 344 с.
Фицджеральд, Фрэнсис Скотт (18961940). Фантазии века джаза / Ф. С. Фицджеральд; пер. с англ. В. Муравьева, Т. Луковниковой. – М.: Эксмо, 2011. – 224 с. + 1 эл. опт. диск (CD-ROM). – (Билингва. Слушаем, читаем, понимаем.). – на рус. и англ. яз.
***
Старцев, Абель Исаакович. От Уитмена до Хемингуэя / А. И. Старцев. – М.: Советский писатель, 1972. – 407 с.
Тернбулл, Эндрю. Скотт Фицджеральд / Э. Тернбулл ; пер.: Е. Логинов, Г. Логинова ; авт. предисл. М. М. Коренева. – М.: Молодая гвардия, 1981. – 318 с. : 16 л. ил., портр. – (Жизнь замечательных людей: Серия биографий; вып. 12 (607a)). – Библиогр.: с. 317.
***
https://en.wikipedia.org/wiki/F._Scott_Fitzgerald
https://womo.ua/40-naykrashhih-tsitat-frensisa-skotta-fitsdzheralda/


Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут













 

Немає коментарів:

Дописати коментар