Сторінки

вівторок, 16 квітня 2024 р.

Територія особистості

Френсіс Скотт Фіцджеральд: «Я хочу знати, що ви ходили та дихали в одному світі зі мною»

 

The biggest credo in my life was that I prefer to be an artist rather than a careerist. I would prefer to imprint my image on the soul of the people... I would rather become as anonymous as Rimbaud if I could feel that I had achieved this goal.

Francis Scott Key Fitzgerald

 

У час смерті Фіцджеральд вважав, що життя не вдалось, а його твори забуті. Критики писали про нього як  про «алкоголіка-невдаху та втілення краху епохи джазу». У некролозі в журналі «The Nation» Маргарет Маршалл назвала Фіцджеральда письменником, який не виконав ранішу обіцянку, бо його талант був змінним, і за іронією долі  виявився неаавтентичним бурхливому сторіччю, в якому з`явився. Згадали й «Великий Гетсбі» як цілковито ностальгічну історичну п'єсу з «сумом та віддаленою веселістю мелодії Гершвіна».
Після смерті Фіцджеральда його друг Едмунд Уілсон завершив незакончений п'ятий роман «Останній магнат», використовуючи значні авторські примітки. Письменник Джон Дос Пассос, аналізуючи шлях Фіцджеральда в літературі, зауважив, що «Магнат» міг бути найбільшим досягненням Френсіса. «Фіцджеральд нарешті знайшов величний і самобутній стиль письменника; отже, навіть будучи незавершеним фрагментом, розміри його твору підняли «рівень американської художньої літератури» так само, як «білий рядок» вірша Марлоу…». Гертруда Стайн, цілковито була вевнена що «Фіцджеральд перевершив сучасних письменників, таких як Гемінгвей, завдяки майстерності писати природні речення…».
Отже, романи Фіцджеральда знову починають «звучати». Перевидається і «Великий Гетсбі», який викликає жвавий інтерес і дискусії серед критиків. До триумфального повернення твору в історію літератури лишається зовсім трохи часу.
Сім років  потому Уілсон зазначить, що отримує безліч листів від шанувальниць творів Фіцджеральда і що його «зіпсований» друг-алкоголик посмертно став у народному сприйнятті «напівбожественним персонажем». Фіцджеральд немов сперичався з власним твердженням про те, що не буває в житті других актів. Для нього він почався саме після смерті. Поза всілякою іронією,  він стає справжньою легендою.
Разом із тим, знайдемо в літературознавців і багато зауважень щодо неспроможності Фіцджеральда використовувати значний письменницький талант. Поетка Една Сент-Вінсент Міллей, знайома з Френсісом по паризькому періоду, порівнювала його з «дурною старенькою, якій хтось залишив діамант; вона надзвичайно пишається діамантом і показує його кожному, хто проходить повз, і всі дивуються, що така неосвічена стара може мати такий цінний коштовний камінь».
Можна сперечатись у стовідсотковості цього твердження, але життя нашого героя було настільки бурхливим і в більшості часу трагічним, що іноді спроможності свої та вихідники він дійсно витрачав до прикрощів замало.
Згодом будинок в Сент-Поле, де минуло дитинство Фіцджеральда, стає національною історичною пам'яткою. До речі, сам письменник його ненавидів і вважав архітектурним чудовиськом. У 1990 році Університет Гогвортса створює Товариство Ф. Скотта Фіцджеральда, яке пізніше стає філією Американської літературної асоціації. Під час пандемії товариство організувало онлайн-читання книги «По той бік раю», приурочене до столітнього ювілею. У 1994 році Всесвітний театр в Сент-Полі (Міннесота) перейменований на Театр Фіцджеральда.
Усе життя Фіцджеральда так чи інакше було позначене його першим коханням. Як прощальний подарунок перед тим, як стосунки Кінг і Фіцджеральда завершились вперше, Джиневра написала оповідання, яке відправила коханому. В цій історії, за сюжетом, вона одружилася без любові з багатою людиною, але сумувала саме за Френсісом. Закохані возз'єднуються тільки після того, як герой накопичив достатньо грошей, щоб вона могла кинути чоловіка. Лейтмотиви цього оповідання Фіцджеральд візьме до «Великого Гетсбі», а Джиневра стане Дейзі Бьюкенен.
Вимоги неодмінного багатства, замішані на комплексі вічного аутсайдера зруйнували не лише щире кохання письменика, а й у цілому все його життя. Символ «вільного джазу» був переможений, але дав нащадкам відповіді на багато особистих та історичних  питань,  які Фіцджеральд лишив у своїх  великих творах. «Жодне покоління американців не мало такого переконливого та сентиментального літописця,.. – писав Ван Аллен у 1934 році, – і жоден автор не був настільки ототожнений із  відображеним поколінням».
Неперевершений, незабутній, «знаковий» автор «епохи джазу» і головний однолюб свого часу – Френсіс Скотт Фіцджеральд у завершенні «Території особистості».
 

«У тридцять ми хочемо заводити друзів. А в сорок розуміємо, що вони не врятують нас більше ніж кохання».
 
«У темряві душі завжди три години ночі».
 
«У цьому світі є всі види любові, але ніколи не буває однієї й тієї самої любові двічі».
 
«Це частина краси всієї літератури. Ви відкриваєте, що ваші прагнення – це універсальні прагнення, що ви не самотні й ні від кого не ізольовані. Ви належите світові».
 
«Щоразу, коли вам хочеться критикувати когось… просто пам’ятайте, що всі люди в цьому світі не мали тих переваг, які були у вас».
 
«Щоб бути абсолютно великим, – казав він собі, – ти повинен бути повністю собою».
 
«Я пізнав суть і форму, добро і зло, все те, що підносить і руйнує, все те, що являє собою життя з різних її сторін».
 
«Я насправді не був улюбленим, але я відчував своєрідну ніжну цікавість».
 
«Я хочу знати, що ви ходили та дихали в одному світі зі мною».
 
«Я був усередині й зовні, водночас зачарований і відштовхнутий невичерпною різноманітністю життя».
 
«Я не міг пробачити його чи сподобатися йому, але я бачив, що те, що він зробив, було для нього цілком виправданим».
 
«Я був всередині та зовні, зачарований і відштовхнутий невичерпною різноманітністю життя».

 Фото https://en.wikipedia.org/wiki/F._Scott_Fitzgerald

 

Джерела:
Фицджеральд, Фрэнсис Скотт (18961940). Алмаз величиной с отель «Ритц» = The Diamond as the Rits : новеллы / Ф.С. Фицджеральд. – Київ: Знання, 2005. – 159 с. – (Библиотечка для изучающих английский язык).
Фицджеральд, Фрэнсис Скотт (18961940). Бурный рейс / Ф.С. Фицджеральд. – СПб.: Азбука, 2012. – 288 с.
Фицджеральд, Фрэнсис Скотт (18961940). Великий Гэтсби: роман: рассказы / Ф.С. Фицджеральд. – Минск: Мастацкая літаратура, 1989. – 687 с.
Фіцджеральд, Френсіс Скотт. Великий Гетсбі: роман / Ф.С. Фіцджеральд; пер. з англ. А. Пехник. – Київ: Знання, 2014. – 198 с. – (English Library).
Фіцджеральд Кей, Френсіс Скотт. Великий Гетсбі / Ф.С. Фіцджеральд. – Київ: Знання, 2013. – 198 p. – (Б-чка для тих, хто вивчає англ.; № 3). – англ. мовою.
Фіцджеральд, Френсіс Скотт (1896–1940).  Великий Гетсбі [Звукозапис]: аудіокнига: 6 г. 02 хв. / Ф.С. Фіцджеральд; текст чит. К. Булкін. – Київ: Наш формат, б. р. – ел. опт. диск (CD-ROM); МР3. – (Книга вголос) (Аудіокнига).
Фіцджеральд, Френсіс Скотт. Великий Гетсбі: [роман] / Ф.С. Фіцджеральд; пер. з англ. А. Пехник. – Київ: Знання, 2019. – 269 с. – (Білінгва). – Текст парал. укр. та англ.
Фіцджеральд, Френсіс Скотт. Ніч лагідна [Звукозапис]: аудіокнига: 15 г. 18 хв. / Ф.С. Фіцджеральд; текст чит. В. Чайковська. – Київ: Наш формат, б/р. – ел. опт. диск (CD-ROM); Мр3. – (Книга вголос).
Фицджеральд, Фрэнсис Скотт (18961940). По ту сторону рая. Великий Гэтсби: романы / Ф.С. Фицджеральд. – Иркутск: Восточно-Сибирское книжное издательство, 1987. – 384 с.: ил.
Фицджеральд, Фрэнсис Скотт (18961940). Портрет в документах / Ф. С. Фицджеральд. – М. : Прогресc, 1984. – 344 с.
Фицджеральд, Фрэнсис Скотт (18961940). Фантазии века джаза / Ф. С. Фицджеральд; пер. с англ. В. Муравьева, Т. Луковниковой. – М.: Эксмо, 2011. – 224 с. + 1 эл. опт. диск (CD-ROM). – (Билингва. Слушаем, читаем, понимаем.). – на рус. и англ. яз.
***
Старцев, Абель Исаакович. От Уитмена до Хемингуэя / А. И. Старцев. – М.: Советский писатель, 1972. – 407 с.
Тернбулл, Эндрю. Скотт Фицджеральд / Э. Тернбулл ; пер.: Е. Логинов, Г. Логинова ; авт. предисл. М. М. Коренева. – М.: Молодая гвардия, 1981. – 318 с. : 16 л. ил., портр. – (Жизнь замечательных людей: Серия биографий; вып. 12 (607a)). – Библиогр.: с. 317.
***
https://en.wikipedia.org/wiki/F._Scott_Fitzgerald
https://womo.ua/40-naykrashhih-tsitat-frensisa-skotta-fitsdzheralda/



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

Немає коментарів:

Дописати коментар