Сторінки

вівторок, 2 квітня 2024 р.

На долоні історії

Муза роду Бернардацці

 

Архітектори – люди особливі, творці музики в просторі, мрійники, реалісти та казкарі форми. Сьогодні мова піде про родовід Бернардацці й одеську музу головного архітектора Південної Пальміри.
Брати Вінченцо-Антоніо, Джованні та Джузеппе Бернардацці народилися в родині спадкового майстра-будівельника в невеличкому містечку Памбіо поблизу міста Лугано в італійській Швейцарії. Звідси вийшло чимало видатних зодчих, які працювали по всій Європі, відомо, що хтось із них свого часу був одним із помічників архітектора Бартоломео Растреллі.
Брати, як і їхній батько, були кам'яних справ майстрами, а Джузеппе навіть закінчив архітектурний клас в Міланській Академії. Старший Вінченцо працював у Росії, куди викликав братів. Будівництво Ісакіївского Собору під керівництвом Огюста Монферрана, перебудова Анічкового палацу – серед їхніх тогочасних спільних проєктів. А в 1822 році Джузеппе та Джованні був запропонований контракт від Медичного Департаменту Міністерства Внутрішніх справ на будівництво для Кавказьких Мінеральних Вод. Брати були визнані фахівцями, здатними «для облаштування фасадів бань і прилеглих до них будівель». Першою великою роботою стало будівництво в 1823 році Ресторації казенного готелю, який довгий час був центром курортного життя: надзвичайно вишуканої краси номери, ресторан, великий танцювальний зал.
Джузеппе належить і перший Генеральний план П'ятигорська, Миколаївські (Лермонтовські ванни), Будинок незаможних офіцерів (Курортна поліклініка), католицька церква. Серед відомих творінь і Емануелевский парк із витонченою альтанкою «Еолова арфа». Назва з`явилась завдяки встановленню особливого музичного пристрої повітряної або вітряної еолової арфи, яка видавала мелодійні звуки під впливом вітру. Відомий і «Декоративний Грот Діани» авторства швейцарських італійців.
Брати працювали в стилі ампір. Скромна дерев'яна церква в Єсентуках теж належить їх авторству. В Кисловодську зберігся, зараз вже перебудований будинок Реброва, де в 1837 році деякий час жив Михайло Лермонтов. Саме цей дім стане основним місцем дій у творі «Княжна Мері». 
«За відмінні праці і старанність до служби» Джузеппе був нагороджений чином класу губернський секретар і мальовничою імператорською золотою табакеркою з діамантами, пізніше отримав чин  титулярного радника.
Джузеппе також був майстерним малювальників, роботи його друкувались у зарубіжних виданнях французькою мовою. Він брав участь в Ельбруській експедиції, де під прикриттям військового загону займався замальовкою візантійських храмів. У рапорті 1840-го року зазначено про 147 його робіт за сімнадцять років.
Авторство гравірованого плану П'ятигорська теж належить Джузеппе. На ньому збереглися портретні зображення братів, які поховані на схилі гори Машук.
Брат Джованні сім`ї не мав. Після смерті брата він прийняв піклування над племінниками, Олександром, Олександрою і Катериною. Олександр Йосифович Бернардацці – пішов слідами батька. Після закінчення будівельного училища в Петербурзі, направлений до Бесарабії, де працював міським архітектором Кишинева. Його споруди й досі є справжніми прикрасами міст. Петербурзький інститут цивільних інженерів заснував в його честь золоту медаль.
Старший син Олександра Бернардацці, теж Олександр, навчався в інституті цивільних інженерів і в Академії мистецтв у Петербурзі. Рятуючись від бойових дій Громадянської війни, разом із сім'єю він втік з Уралу на Далекий Схід, потім емігрував до Китаю. Жив у Харбіні, де побудував кілька чудових будівель, викладав в місцевому Технологічному інституті. А молодший син Олександра Бернардацці – Євген працював міським архітектором Кишинева.
Але головна сторінка життя та творчої архітектурної діяльності Олександра Йосиповича Бернардацці – пов`язана саме з прекрасними творіннями в Одесі.
Далі буде.
 
Джерела:
Гольдзамт, Эдмунд. Уильям Моррис и социально-эстетические истоки современной архитектуры / Э. Гольдзамт; пер. Г.А. Гурьянова.– М.: Стройиздат, 1973.– 175 с.– Пер. с польск.
Постернак, К. Вторая родина братьев Бернардацци / К. Постернак // Юный художник.– 2011.– № 11.– С. 1618: ил.



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар