Сторінки

вівторок, 4 липня 2017 р.

Світ знань нових видань

Кіяновська, Маріанна.  Листи з Литви / Листи зі Львова [Текст] / М. Кіяновська, М. Савка. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2016. – 139 с.: фот.

Перегортаючи одну за одною сторінки книги «Листи з Литви / Листи зі Львова», ніби відкриваєш  черговий конверт, з  новим листом, який тільки що надійшов. І це незвичайні листи! Це поетичне спілкування двох подруг-поетес. Протягом листопада 2015 р. Мар’яна Савка і Маріанна Кіяновська щодня писали одна одній листи та публікували їх на своїх сторінках у мережі Facebook. За поетичним жіночим діалогом  спостерігало багато інтернет-користувачів, вони чекали  нових листів, обговорювали їх, коментували та поширювали. Все, що хотіли  сказати подруги одна одній, перетворювалося  у поетичне послання. Кожного дня  по віршу. І ось, це листування втілилося у книгу — діалогічну і дуже цілісну. У цих віршах багато людяності, любові, життєвої зрілості, глибинних одкровень, кохання і  дружби. 

…Що  іще сказати? У готелі.
З ноутбуком , з книгами. Сама.
Кольори – зелене і пастелі.
Побут – є. А де його нема?
Обіймаю рідна. Буду знову
Братись за рядки і  за слова.
Вчитимусь поезії. І мову,
Може трохи вивчу. Це ж Литва!

                              Маріанна Кіяновська
        «Листи з Литви/Листи зі Львова»



Марiанна Кiяновська – поетеса, прозаїк, перекладачка, літературний критик та дослідниця літератури. Член Національної спілки письменників України, Асоціації українських письменників та Українського ПЕНу. З 2011 року є засновницею та директором незалежної літературної премії «Великий Їжак», якою відзначаються автори найкращих сучасних україномовних книжок для дітей. Авторка десяти поетичних збірок та прозової книги «Стежка вздовж ріки». Зокрема, збірку «373» визнано Книжкою року в номінації «Поезія» XVI Всеукраїнського рейтингу «Книжка року 2014».

…Такі важливі книги, автори,
А читачі які до всього спраглі!
Тому душа радіє й серце прагне
Здолати гору або й дві гори.

Не знаю, як молитись небесам!
Росте й зростає королівство Лева,
А я немовби мама-королева,
Книжкова фея, королева  мам.
    
                                    Мар’яна Савка
                       «Листи з Литви/Листи зі Львова»

Мар’яна Савка – поетеса, перекладачка, головна редакторка та співзасновниця «Видавництва Старого Лева». Авторка дванадцяти книг, серед яких і дитячі, зокрема віршована «Казка про Старого Лева». Громадська діячка, член Ради Центру дослідження літератури для дітей та юнацтва, НСПУ та лауреатка Міжнародної журналістської премії ім. Василя Стуса за книги поезій (2003).
Листування у форматі жіночої поезії підготувало до друку «Видавництво  
Старого Лева». Саме це видавництво і подарувало книгу Мар’яни Савки і   Маріанни Кіяновської «Листи з Литви/Листи зі Львова» нашій бібліотеці. Незвичайні, поетичні, жіночі одкровення дивують  вимогливого читача відвертістю, щирістю і правдою всього того, що відбувається навколо.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах:  Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар