Сторінки

пʼятницю, 26 січня 2024 р.

Пунктир

Надія Гуменюк: «Письменник, якщо він справді допитливий та проникливий – це тільки інструмент в руках часу, в якому живе…»

Перші вірші уродженки Хмельниччини надрукували у всеукраїнській газеті для школярів «Зірка», коли їй щойно виповнилось десять. Всі її поетичні та прозові твори, як для дорослих, так і для дітлахів, немов зігріті зсередини теплом української землі. Її цікаво не лише читати, а й слухати, бо вона настільки захоплена своєю справою та долями тих, про кого пише, що хочеться зануритись в цей світ та історичну правду по маківку. 

Вона – фаховий журналіст, що чимало допомагає їй в літературній діяльності.  Українська поетеса, прозаїкиня, публіцистка, членкиня Національної спілки письменників України, заслужений журналіст України, лауреат премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки та інших літературних премій й нагород. Дружина відомого волинського письменника Володимира Лиса.

Починала як кореспондент і редакторка регіональних видань, понад п`ятдесят років є членкинею Національної спілки журналістів України, майже тридцять – Національної спілки письменників України.

Неодноразова призерка конкурсу «Гранд-Коронація слова» Надія Гуменюк, у «Пунктирі».

 

«В житті бувають такі речі, що й письменник не придумає».
 
«В моїй творчості все зіткано з біографій тих людей, про яких я писала як журналіст».
 
«Біль і любов – дві рушійні сили, які примножують мужність і допомагають вистояти і перемогти. Пишаюся херсонцями, які під дулами автоматів виходять на антирашистські мітинги і заявляють «Херсонщина – це Україна!».
 
«…волієш бути щасливою, ощаслив тих, хто поруч, або хоча б одного того, хто поруч».
 
«…загалом ми дотримуємося одного неписаного правила: кожен має право на власний творчий простір, ніхто нікому нічого не нав’язує. Читаємо твори одне одного, коли вони вже написані. Звісно, вже тоді можна і обговорити, і щось порадити, і навіть покритикувати». (про співтворчість із чоловіком Володимиром Лисом)
 
«Мистецтво – це не копіювання світу, не відтворення створеного природою, а особливе бачення його».
 
«Не можна звершити навіть одну велику справу з маленькою любов’ю, але можна робити багато маленьких добрих справ з великою любов’ю».
 
«Ніколи нічого путнє не з`явиться, якщо людина не повариться в цьому житті, якщо не торкнеться всіх його струночок, всіх його граней, якщо не пізнає людей, не полюбить їх, якщо вона не полюбить Україну та ту землю, на якій вона виросла – це велика сукупність всього. Письменник, якщо він справді допитливий та проникливий, – це тільки інструмент в руках того часу, в якому живе…».
 
«Особливі враження залишилися від весняних польотів. З висоти степ – як витканий тюльпанами живий килим. Краса неймовірна! І неймовірним всеохопним було відчуття великої України, такої різної і такої рідної».

 

Фото https://lukl.kyiv.ua/umenyuk/
Джерела:
Гуменюк, Надія Павлівна. Вересові меди: роман / Н. П. Гуменюк.– Харків : КК Клуб сімейного дозвілля, 2015.– 316 с.
Гуменюк, Надія. Білий вовк на чорному шляху: козацьке фентезі / Н. Гуменюк ; худож. В. Дунаєва.– Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2020.– 208 с. : іл.
Гуменюк, Надія Павлівна. Зустріч на Босому мосту / Н. П. Гуменюк.– Київ : Грані-Т, 2009.– 184 с.– (Сучасна дитяча проза).
Джерела Гуменюк, Надія. Етюд із метеликом: збірка оповідань / Н. Гуменюк.– Харків : Віват, 2017.– 236 с.
Гуменюк, Надія Павлівна. Енна. Дорога до себе: роман / Н. П. Гуменюк.– Харків : КСД, 2023.– 366 с.
Гуменюк, Надія Павлівна. Коханий волоцюга: збірка оповідань / Н. Гуменюк; передм. Г. Вдовиченко.– Харків : Кн. Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2014.– 220 с.
Гуменюк, Надія. Корона на одну ніч: роман / Н. Гуменюк.– Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2020.– 318 с.
Гуменюк, Надія Павлівна. Охоронець для янгола: радіоп'єси / Н. П. Гуменюк.– Луцьк : Твердиня, 2011.– 104 с.
Гуменюк, Надія Павлівна. Таємниця Княжої гори / Н. Гуменюк.– Київ : Грані-Т, 2009.– 192 с. : іл.– (Золотий лелека).
Гуменюк, Надія Павлівна. Танець білої тополі: роман / Н. П. Гуменюк.– Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016.– 300 с.
Гуменюк, Надія Павлівна. Янгол у сірому: роман / Н. Гуменюк.– Тернопiль : Навчальна книга-Богдан, 2013.– 200 с.
***
https://volyn.tabloyid.com/privatnezhittia/gumenyuk-rozpovila-yak-dvom-pysmennykam-uzhytysya-pid-odnym-dahom
https://kultura.rayon.in.ua/news/638339-volinska-pismennitsya-nadiya-gumenyuk-prezentuvala-studentam-u-lutsku-dvi-novi-knigi
https://pershyj.com/p-zgaduyu-lyudei-z-yakimi-pratsyuvala-i-pro-yakih-pisala-volinska-pismennitsya-pro-robotu-na-hersonschini-57871
https://vnu.edu.ua/uk/articles/veresovi-medi-vid-nadiyi-gumenyuk



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар