Сторінки

пʼятницю, 5 січня 2024 р.

Пунктир

Франсуа Рабле: «— Що на світі найрозумніше? – Час» (завершення)

Він постійно змінює місце проживання, бо відчуває  переслідування духівництва та парламенту. Поїздка до Риму  дає неабиякий досвід та спостереження, до того ж вкотре стверджує в думці: все, що та як він віддзеркалив у своєму сатиричному опусі, цілковита правда.
У період головування папи Павла III Рабле домігся прощення своїх провин, серед яких була й утеча з монастиря, але акції спалювання його книг не припиняються. Так, він має заступництво короля Франциска I, але питання особистої безпеки завжди лишається на часі, тим більше під колесо переслідувань потрапляють його найближчі сподвижники.
У 1551 році Рабле отримує парафію в містечку біля Парижа – Медоні, де з`являється четверта книга «Пантагрюеля». Помирає Франсуа два роки потому в Парижі. Смерть його описана так яскраво, що подробиці викликають не менше питань щодо достовірності ніж факти початку його життя. Згадують його бажання незадовго до смерті одягнутися в рясу бенедиктинського ченця та пояснити це каламбуром: «Блаженні, що вмирають з Господом / у костюмі доміно» та про цитату, яка стала не менш знаменита ніж його «Гаргантюа». Йдеться про відповідь послові від кардинала Шатільйона:«Скажіть його преосвященству, в якому веселому настрої я перебуваю — я вирушаю на пошуки великого Може бути».
Так, в своєму головному творі він писав про те, що було насправді, та вирушив на вічні пошуки того, що може бути. Людина, яка майстерно володіла словом і сюжетами комічних ситуацій, всіма відтінками скатологічного гумору. Його роман і самого Рабле безліч разів піддавали анафемі, але він мав інтелектуальну свободу, рівну своїм покровителям і заступникам: Гійому дю Белле, Маргариті Наваррській (якій була присвячена третя частина «Пантагрюєля»), кардиналу Жану дю Белле, єпископу Жоффруа д'Естіссаку, кардиналу Оде де Шатійону, кардиналу Карлу Лотарингському .
Франсуа Рабле у завершенні «Пунктиру».

 

«Хто має терпіння, може досягти всього».

«Wisdom entereth not into a malicious mind, and that knowledge without conscience is but the ruin of the soul».

«Сміх – сутність людини».

«Якщо не хочеш дивитися на ідіота, для початку – розбий своє дзеркало».

«Я йду шукати велике “Бути Може”».

«Хто вирушає в гонитву за щастям, не повинен обтяжувати себе багажем!».

«Я жартую до багаття включно».

«— Що на світі найрозумніше? – Час».

«Я не дивлюся на годинник: час був вигаданий для людини, а не людина для часу».

 

Фото https://www.britannica.com/biography/Francois-Rabelais

Джерела: https://www.britannica.com/biography/Francois-Rabelais

 

Рабле, Франсуа. Гаргантюа і Пантагрюель [Текст] : роман / Ф. Рабле ; переказ І. Сидоренко ; авт. післямов. В. Пащенко ; худож. І. Вишинський. – Київ : Веселка, 1990. – 241 с.

Франсуа Рабле [Текст] / С. Д. Артамонов. – М. : Художественная литература, 1964. – 150 с.



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар