Сторінки

середу, 3 січня 2024 р.

Пунктир

Франсуа Рабле: «Слово дано всім, мудрість душі – небагатьом» (продовження)

Рабле є центром французького гуманізму першої половини сторіччя XVI, приятелем Еразма Ротердамського – голландського теолога та мислителя епохи пізнього Відродження, якого поважає настільки, що називає не інакше, як «батьком» або «матір'ю».
Він приділяє увагу медицині та ботаніці та добре засвоює думку про те, що лікар лікує саме словом і гасло «Пам'ятай про смерть» перетворюється в нього на «Пам'ятай про життя».
Звичайно лікарська практика його стає успішною до того ж своїх пацієнтів він зустрічає завжди привітно та усміхнено, що теж додає йому прихильності. У лікуванні він не нехтує психоаналізом та відкриттями Гіппократа. Лишаючись священником, він навіть вступає до медичного факультету університету Монпельє, завершує курс екстерном за декілька тижнів і має однокурсником в майбутньому легендарного та таємничого Мішеля де Нострадамуса. Саме тут починається його викладацька діяльність, він пише про те, що вивчає, згодом отримує ступінь доктора медицини.
Рабле переїжджає з Монпельє до Ліону, де через декілька років, а саме у 1532–1533, з'являються перші редакції перших книг «Гаргантюа і Пантагрюель». Спочатку без підпису автора під псевдонімом «Алькофрібас Назьє», що є анаграмою його імені і прізвища та під заголовком «Grandes et inestimables chroniques du grand et énorme géant Gargantua». Рабле побоюється переслідувань за сміливе та неупереджене сатиричне викладення про католицький світ, мова про бенедиктинців, францисканці для нього були недоторканні. Висміює він і софістику. Побоювання його є небезпідставні, бо інквізиція тоді вирувала люто. Згодом Рабле дещо відредагує, цензуру на деякий час буде знято, але Сорбонна та парламент Франції залишаться духовно та літературно шоковані назавжди.
Пародійно-героїчний лицарський роман швидко розібраний на цитати, які відомі нам і досі, наприклад, про апетит,  що з`являється під час їди.  

«Першопроходець» епохи Відродження у продовженні «Пунктиру».
 

«Кожна людина варта рівно стільки, на скільки сама себе цінує».

«...люди народжені, щоб сприяти та допомагати іншим».

«Ми завжди прагнемо того, що заборонено, і прагнемо того, в чому нам відмовляють».

«Нікому нічого не боргуйте, крім взаємної милості та любові».

«Немає нічого дорожче і коштовніше часу, — то ж використаємо його на добрі справи».

«Природа не сприймає порожнечі».

«Природа створила нас рівними одне одному, але фортуна одних підносить високо, інших опускає дуже низько».

«Писати краще сміючись, ніж зі сльозами, бо сміх — це особлива прикмета людини».

«Розум людини сильніший за її кулаки».

«Слово дано всім, мудрість душі – небагатьом».

 

Далі буде.
 

Фото https://lawlibrary.wm.edu/wythepedia/index.php/Works_of_Francis_Rabelais
Джерела:
Рабле, Франсуа. Гаргантюа і Пантагрюель [Текст] : роман / Ф. Рабле ; переказ І. Сидоренко ; авт. післямов. В. Пащенко ; худож. І. Вишинський. – Київ : Веселка, 1990. – 241 с.
Франсуа Рабле [Текст] / С. Д. Артамонов. – М. : Художественная литература, 1964. – 150 с.



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар