Сторінки

понеділок, 22 січня 2024 р.

Пунктири історії

Григорій Косинка (Стрілець). 
                                   Крилаті літери

Не приймав ти підлості нітрохи,
Прогримів, немов весняний грім,
І стоїть замучена епоха
Над безсмертним іменем твоїм.

Андрій Малишко

 

Крізь скруту та поневіряння дитячого життя він завжди бачив образи прекрасного, він і псевдонім свій – «Косинка» взяв від польових квітів – червоних косинців, в які вдивлявся на улюбленій Київщині, немов в усі таємниці Всесвіту. І Всесвіт згодом повернеться до нього доленосними зустрічами, немов на чарівному човні винесуть його хвилі на берег літературний.
Серце його з того ж дитинства було сповнене  щирістю українських пісень, які чув від матусі та односельців. Це майже перше, що він почав записувати у зошити, ледве навчившись грамоті в чотири роки, завдячуючи дідусеві. А ще з вражень дитинства – читання книжок, які він завжди просив привезти батька, й особливе захоплення «Конотопською відьмою» Григорія Квітки-Основ`яненка.
Подавшись у чотирнадцять до Києва на заробітки, бо родина, де було ще п`ятеро дітей, лишилася без годувальника, він вже й не сподівався вирватися з тяжкого нужденного життя, з немилої роботи чистильника взуття.
Але ж випадок, про який він писатиме неодноразово: від одного зі своїх клієнтів, який переконався, що вміє Гриць читати та писати, отримує хлопчина клаптик паперу з порадою прийти наступного дня до Київської земської управи. Майбутній письменник отримує посаду кур'єра-реєстратора, до того ж влаштували його на навчання до вечірніх класів гімназії. І знову випадок, бо потрапив Григорій на навчання до небайдужого та зацікавленого вчителя словесності Павла Івановича, якому припали до серця твори юнака про дитинство, і він порадив йому вчитись, бо має талант.
Ще один подарунок долі – рідний дядько по матері був письменником. Калістрат Романович Анищенко розповів Григорію і про безперервну працю над собою, і про необхідність навчання, і про музеї, театри та лекції, які неодмінно потрібно відвідувати. А ще про «швидку оцінку становища, щоб мати, приступаючи до роботи, власні образи та ситуації». У допомогу й коріння родинне, що знав найкраще, що пережив та відчував серцем разом із селянською «грішною земелькою».
Цитати яскравого новеліста часів «Розстріляного Відродження», кожна фраза якого, немов куля золота у серце небайдуже, в «Пунктирах історії».
 

«Б'ється червона селянська воля, умирає на своїх осьмушках та обніжках, але боронить тілами, кров'ю свої оселі од армії "золотих богів"».
 
«До речі, випадок у моєму житті завжди грав велику роль, більше – я глибоко вірив, що чиясь незрима рука керує добрими й злими вчинками людей; на сьогодні, цілком зрозуміло, смішно про це говорити, але в моїй уяві – вбогої мужицької дитини, що прийшла до міста шукати щастя, стояв образ незримої, фатальної руки».
 
«Дитячі літа ще й досі стоять мені перед очима, тільки час, здається іноді, заткав їх на якусь хвилину синьою наміткою, – так врізались вони в пам'ять».
 
«Додому ми приїхали, мов ті старці з убогого ярмарку».
 
«"Конотопська відьма" – перша книжка, українською мовою писана, що потрапила була мені до рук; Квітчина повість мене дуже вразила й здивувала: є, виходить, люди, що пишуть по-простому, по-мужицькому…».

 

Фото https://esu.com.ua/article-3797

 

Джерела:

Косинка, Григорій. Автобіографія / Г. Косинка. – Київ : Центр учбової літератури, 2018. – 98 с. – (Класика української літератури).

Косинка, Григорій. Вечірні тіні : оповідання / Г. Косинка. – Харків : Важпромавтоматика. – [Б. м.] : Формат, 2007. – 320 с. – (Грамота).

Косинка, Григорій Михайлович. Гармонія / Косинка Г. М. – Львiв : Каменяр, 1971. – 127 с.

Косинка, Григорій Михайлович. Серце : новели / Г. М. Косинка. – Київ : Дніпро, 1967. – 198 с.

***

Гальченко, Сергій Анастасійович. Скарби літературних архівів / С. А. Гальченко; під ред. М. Г. Жулинського ; НАН України, Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка. – Київ : АТОПОЛ, 2012. – 448 с.

Григорій Косинка / Ін-т літ. ім. Т. Г. Шевченка ; упоряд., авт. передм. С. А. Гальченко, худож. Р. В. Варламов. – Харків : Фоліо, 2018. – 507 с. – (Митці на прицілі).

Наєнко, Михайло Кузьмович. Григорій Косинка : літературно-критичний нарис / М. К. Наєнко. – Київ : Радянський письменник, 1989. – 172 с.

Про Григорія Косинку : спогади. – Київ : Радянський письменник, 1969. – 215 с.

Розстріляне відродження : антологія 1917–1933: Поезія – проза – драма – есей / упоряд., передмова, післямова. Ю. Лавріненко. – Київ : Смолоскип, 2002. – 983 с.

***

https://uain.press/blogs/1120342-1120342

https://secinfchounbk.blogspot.com/2014/12/18991934.html

https://uain.press/blogs/1120342-1120342




Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар