Сторінки

понеділок, 8 січня 2024 р.

Пунктири історії

Вільям Сомерсет  Моем: 
«Доброта – єдина цінність у цьому ілюзорному світі…»

 Його називали англійським Мопассаном. Щільна прозорість реальності в його творах давала для цього підстави, але на відміну від майстра оповідань з неочікуваним фіналом, Моем був більш автобіографічно, а не літературно залежним.
Народився він у столиці Франції взимку 1874-го. В родині його майже всі чоловіки були правниками, одному пощастило більше ніж усім, мова про лорда-канцлера. Батьки зробили все, щоб хлопчик з`явився на світ саме на території посольства Великої Британії, бо всі, народжені у Франції, по досягненню повноліття мали вирушити на фронт у випадку війни. Дитина лишилася сиротою з 10–12 років, спочатку помирає батько, невдовзі – матінка. Вихованням підлітка опікуються родичі з англійського міста Уітстабл графства Кент. Пережиті стреси від втрат настільки позначились на хлопчині, що по приїзду до Кенту Сомерсет почав заїкатися.
Саме про відсторонення від людей з причин невеличкого росту, слабкості здоров`я, апатії до спорту та вищезазначеної  вади напише він у спогадах роками пізніше. А ще про те, що життя його не має жодного інтересу, тому що просте та нудне. З огляду на фактаж його буття, він, звичайно, лукавив.
«Прозова драма – одне з другорядних мистецтв, подібно до різьблення по дереву або танців, – читаємо в мемуарах Моема, – але, оскільки це взагалі мистецтво, його мета – приносити задоволення. Я не думаю, що воно може з користю дбати про благополуччя людства чи порятунок цивілізації».
Його твори не лише констатували подробиці Першої світової та інших ключових подій XX століття. Лишаючись документом епохи, вони являли неупереджену картину життя, осягаючи яку, кожен міг зробити певні висновки. Отже, письменник укотре доводив – ті, хто наполягає на аксіомі, насправді, мають на увазі – зворотне. J
НЕдругорядний Сомерсет Моем у «Пунктирах історії».

 «Бог, якого можна зрозуміти, вже не Бог».

 
«Великі істини надто важливі, щоб бути новими».
 
«Відкласти задоволення – значить збільшити його».
 
«Відпочинок, спокій, тиша, самотність. Схоже, таку розкіш можуть собі дозволити тільки дуже багаті, адже це нічого не варте. Дивно, що так важко цього досягти».
 
«Відмовитися від усього заради особистого щастя – можливо, і означає поразку, але ця поразка краща за всякі перемоги».
 
«Дар співчуття. Чудова якість, але ті, хто його усвідомлює в собі, нерідко ним зловживають; з жадібністю вампіра впиваються вони в біди друзів, аби знайти застосування своєму таланту».
 
«Для вироблення характеру необхідно щонайменше двічі на день робити героїчне зусилля. Саме це я й роблю: щоранку встаю і щовечора лягаю спати».
 
«Добре одягнена людина – це та, на чий одяг не звертають уваги».
 
«Доброта – єдина цінність у цьому ілюзорному світі, яка може бути самоціллю».
 
«Дуже сумно, коли зовнішність людини перебуває у невідповідності до її душі».
 
«Душа – джерело турбот. Людина втратила рай у ту хвилину, коли знайшла душу».

 

Фото https://countryhouselibrary.co.uk/blogs/explore-books-by-great-authors/somerset-maugham-a-readers-guide
 
Джерела:
Моем, Вільям Сомерсет. Місяць і мідяки. На жалі бритви : романи / В. С. Моем ; худож. А. З. Толкачова ; передм. І. О. Влодавська ; пер.: О. Жомнір, А. Муляр, О. Мокровольський. – Київ : Дніпро, 1989. – 574 с. : іл. – (Зарубіжна проза ХХ століття).
Моем, Вільям Сомерсет. Пряники та ель = Cakes and ale : роман / В. С. Моем. – Київ : Знання, 2001. – 223 с. – (Бібліотечка для тих, хто вивчає англійську).
Моем, В. Сомерсет. Розмальована завіса = The Painted Veil : роман / В. С. Моем. – Київ : Знання, 2006.
Моем, Вільям Сомерсет. Розмальована вуаль : роман / В.-С. Моем ; пер. О. Гординчук ; худож. М. Кристопчук. – Харків : Кн. клуб сімейного дозвілля, 2016. – 224 с.
Моем, Вільям Сомерсет. Тягар пристрастей людських : роман / В. С. Моем ; пер. з англ. Є. Даскал. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 750 с.

Моем, Уільям Сомерсет. Театр : книга для читання англ. мовою для студентів ІІІІІ курсів / У. С. Моем. – Київ : Нова книга, 2002. – 311 с. 


***
https://tsytaty.com/xfsearch/avtor/%D0%92%D1%96%D0%BB%D1%8C%D1%8F%D0%BC%20%D0%A1%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B5%D1%82%20%D0%9C%D0%BE%D0%B5%D0%BC/page/2/
https://countryhouselibrary.co.uk/blogs/explore-books-by-great-authors/somerset-maugham-a-readers-guide
https://www.chairish.com/product/3717418/british-playwright-w-somerset-maugham-in-the-atrium-by-edward-quinn-1960
//pixels.com/featured/portrait-of-william-somerset-maugham-bettmann.html
https://www.theguardian.com/stage/2023/apr/24/somerset-maugham-a-wily-playwright-of-light-dramas-and-weighty-morals



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут

 

Немає коментарів:

Дописати коментар