Сторінки

вівторок, 16 січня 2024 р.

Пунктири історії

Вільям Сомерсет Моем: «Написане має здаватися щасливою випадковістю» (завершення)

 

Під час Другої світової, перебуваючи в Сполучених Штатах, Моем багато працює над голлівудськими сценаріями. Стає автором премії зразка 1947-го, власного імені, що присуджується найкращим англійським письменникам у віці до тридцяти п`яти років.
Подорожувати припиняє, бо ніяких нових вражень йому не потрібно. Драматургія та художня проза в минулому, головна увага – есеї. У 1954 році він удостоєний Ордену кавалерів пошани. Остання прижиттєва публікація – автобіографічні нотатки «Погляд у минуле» – вийшла восени 1962 на сторінках лондонської «Sunday Express».
Помирає письменник, як і народжується, взимку, на 92-му році життя. Його порох, за бажанням, був розвіяний під стіною Бібліотеки Моема, біля Королівської школи в Кентербері. В життя після смерті він не вірив.
Людина, яку багато хто вважав злісним циніком, більшість років свого буття провела поза Британією, можливо тому, його головні герої – англійці, що мешкають за кордоном. Вони кидають виклик обставинам і роблять вчинки неочікувані для них самих. Моем активний противник пуританської моралі, не про нього і культ розуму. Він завжди пише про те, про що хоче, і в цьому абсолютно вільний.  
Його популярність не спадає й досі, книги постійно публікуються, п'єси ставляться у Британії й Америці. Він неймовірно популярний у Франції та Німеччині. Йому підкорився і Голлівуд, за його романом «Візерунковий покрив» знято фільм із Едвардом Нортоном і Наомі Воттс. З'являються нові адаптації п'єс на телебаченні, не припиняють зростати наклади книжок. Його зацікавлено читають.
Моем ніколи не прагнув того, щоб автобіографія його будь-коли була надрукована в рідній Англії. Справа не в місці, справа в тому, що він максимально виговорився у своїх творах і в десятках доль і життів, розповівши власну, в кожній. Без усілякого театрального перебільшення, саме такою, якою вона й була. В цьому й лишив свій слід у думках і серцях читачів.
 

«Привласнивши ту чи іншу маску, людина з часом так звикає до неї, що і справді стає тим, чим спочатку хотіла здаватися».
 
«Пам'ятник художнику – його твори».
 
«Річка, хоч і текла так повільно, все ж таки була в русі, й від цього виникало сумне почуття швидкоплинності життя. Все минає, і якщо залишає після себе слід, то який?»
 
«Тільки посередність завжди у формі».
 
«Трохи здорового глузду, трохи терпимості, трохи почуття гумору і можна дуже затишно влаштуватися на цій планеті».
 
«У мене станеться простріл у плечі, якщо ви й далі зрошуватимете його сльозами».
 
«Що може бути прикрішим, ніж необхідність прийняти ласку від ненависної тобі людини?».
 
«Хороший стиль не повинен зберігати сліду зусиль. Написане має здаватися щасливою випадковістю».
 
«Терпимість – інша назва для байдужості».
 
«Я приймав світ таким, як він є. Я навчився терпимості. Я хотів свободи для себе і ладен був надати її іншим».
 

Фото https://www.theguardian.com/stage/2023/apr/24/somerset-maugham-a-wily-playwright-of-light-dramas-and-weighty-morals

 

Джерела:
Моем, Вільям Сомерсет. Місяць і мідяки. На жалі бритви : романи / В. С. Моем ; худож. А. З. Толкачова ; передм. І. О. Влодавська ; пер.: О. Жомнір, А. Муляр, О. Мокровольський. – Київ : Дніпро, 1989. – 574 с. : іл. – (Зарубіжна проза ХХ століття).
Моем, Вільям Сомерсет. Пряники та ель = Cakes and ale : роман / В. С. Моем. – Київ : Знання, 2001. – 223 с. – (Бібліотечка для тих, хто вивчає англійську).
Моем, В. Сомерсет. Розмальована завіса = The Painted Veil : роман / В. С. Моем. – Київ : Знання, 2006.
Моем, Вільям Сомерсет. Розмальована вуаль : роман / В.-С. Моем ; пер. О. Гординчук ; худож. М. Кристопчук. – Харків : Кн. клуб сімейного дозвілля, 2016. – 224 с.
Моем, Вільям Сомерсет. Тягар пристрастей людських : роман / В. С. Моем ; пер. з англ. Є. Даскал. – Харків : Клуб Сімейного Дозвілля, 2018. – 750 с.

Моем, Уільям Сомерсет. Театр : книга для читання англ. мовою для студентів ІІІІІ курсів / У. С. Моем. – Київ : Нова книга, 2002. – 311 с. 

***
https://tsytaty.com/xfsearch/avtor/%D0%92%D1%96%D0%BB%D1%8C%D1%8F%D0%BC%20%D0%A1%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B5%D1%82%20%D0%9C%D0%BE%D0%B5%D0%BC/page/2/
https://countryhouselibrary.co.uk/blogs/explore-books-by-great-authors/somerset-maugham-a-readers-guide
https://www.chairish.com/product/3717418/british-playwright-w-somerset-maugham-in-the-atrium-by-edward-quinn-1960
//pixels.com/featured/portrait-of-william-somerset-maugham-bettmann.html
https://www.theguardian.com/stage/2023/apr/24/somerset-maugham-a-wily-playwright-of-light-dramas-and-weighty-morals



Більше про бібліотеку тут

            Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter

            Замовити книги можна тут


 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар