Сторінки

середу, 5 серпня 2015 р.

Українські письменники номінуються на польську премію

Книги трьох українських письменників – Наталки Сняданко, Сергія Жадана та Василя Слапчука беруть участь у півфіналі літературного конкурсу «Angelus», в перекладі з латині – «Янгол». Це міжнародна літературна премія для письменників з центральної Європи. Її заснувала влада Вроцлава у 2006 році. Приз – 150 тисяч злотих (795 тисяч гривень) та статуетка вроцлавського скульптора Єви Россано. За десять років її жодного разу не вигравали польські письменники. А українці двічі удостоювалися «янгольської» премії. Юрій Андрухович завоював її на першому ж конкурсі – у 2006 році. А у 2013 році чек і статуетка дісталися Оксані Забужко.
Цього року переможцями європейської літературної премії теж можуть стати наші українськи автори. Це Сергій Жадан зі збіркою оповідань і віршів «Месопотамія». Книга присвячена рідному місту письменника – Харкові і першій любові у ньому. Письменник називає її «дуже харківською та інтимною». Другий претендент – Василь Слапчук з романом про війну в Афганістані «Книга забуття». У червні ця книга перемогла ще в одній польській літературної премії – премії імені Йозефа Лободовського. І Наталка Сняданко з книгою «Комашина тарзанка» – про кризу відносин чоловіка і дружини.
В українських письменників є також серйозна конкуренція. На премію номінуються ще 11 книг: шість польських авторів і твори письменників Угорщини, Румунії, Словенії та Чехії. Ім'я переможця оголосять 17 жовтня 2015 року у театрі «Капітоль». Вручення Премії покажуть у прямому ефірі польського телебачення.
Підтримаємо ж наших співвітчизників!



Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар