Сторінки

четвер, 27 серпня 2015 р.

Видання, що дивує


27 серпня 1955 року, у Лондоні, накладом 50 тисяч примірників вийшов 198-сторінковий довідник «Дива Гіннеса». Наступного року книга вийшла у США під назвою «Книга рекордів Гіннеса» і завдяки величезній популярності невдовзі стала всесвітньо визнаним авторитетним джерелом про різноманітні досягнення людства.

Згідно з легендою, 10 листопада 1951 року Г'ю Бівер, керуючий директор пивоварні Guinness, перебуваючи у пабі ірландського містечка Норд-Слоб, став учасником суперечки на тему який із диких птахів найшвидший – золота сивка або шотландська куріпка.  Так і не знайшовши відповіді у жодному із довідників, Бівер задався питанням: яким чином можна вирішити подібні суперечки, які щодня відбуваються у тисячах пабів Британії. Повернувшись додому, він раптом вирішив зібрати інформацію про будь-які нестандартні рекорди, на кшталт змагань зі швидкості пташиних польотів і видати про це книжку. 
Обговоривши це питання із іншим співробітником Guinness, Бівер отримав пораду звернутись до своїх університетських товаришів – спортивних журналістів близнюків Норріса і Росса Маквайртерів, які в одній із газет вели колонку спортивних рекордів і аналогічну передачу на телебаченні.
Після публікації книга несподівано стала хітом. Її почали друкувати щороку у жовтні перед різдвяним розпродажем. Зараз книга рекордів Гіннеса посідає друге місце після Біблії за кількістю надрукованих примірників.
Видання містить найбільш повну колекцію досягнень: як людини, так і навколишнього світу. Найважчі, найвищі, найотруйніші чи найлінивіші – всі ці рекорди – на сторінках книги.
Серед героїв книги є й українці. Наприклад, богатир Дмитро Халаджи потрапив на сторінки видання, піднявши трубу вагою понад тонну. А Микола Куценко пройшов 42 кілометри жонглюючи м'ячем.
Існують і теми-табу. До книги не можуть потрапити з міркувань етики чи безпеки певні сумнівні досягнення. Наприклад, ковтання мечів чи поїдання велетенської кількості їжі.  
Сьогодні «Книга рекордів Гіннеса» видається щорічно накладом понад 80 мільйонів примірників на 40 мовах, і продається у більш ніж 100 країнах світу. 




Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter



Немає коментарів:

Дописати коментар