Сторінки

четвер, 31 травня 2018 р.

Що читають бібліотекарі

Головкина, Ирина Владимировна. Побежденные: [Текст]: роман / И.В. Головкина (Римская-Корсакова). – М.: [б. и.] 1993. – 223 с.

Роман «Побежденные» Ірини Головкіної захоплює з перших сторінок, відразу переймаєшся життям героїв, разом з ними плачеш та смієшся, робиш висновки.
«Побежденные» – це трагічна історія двох аристократичних родин , які прагнули вижити і побудувати відносини у  новому ворожому середовищі  у роки червоного терору та  репресій. У ті часи дворян, які залишилися в живих, переслідують, засилають, розстрілюють ...
У центрі роману  доля князя Олега Дашкова, білогвардійського офіцера, пораненого у  Криму, засудженого на сім років таборів. Він    намагається почати життя з чистого аркуша під чужим прізвищем. Шляхетна, мужня, розумна людина. Людина, що  тільки через походження виявилася у цьому «новому світі» абсолютно зайвою, майже жебраком та  ізгоєм.
 Єдине світло у вікні для Олега   його улюблена Ася (Ксенія), талановита піаністка, ніжна й трепетна дівчина, народжена для любові,  що опинилася в цьому  жорстокому світі . 
Герої роману намагаються зберегти свою культуру, моральність, честь, любов, та й взагалі право на життя:"Мы хотим жить, учиться, быть счастливыми, но мы уже приговорены — вопрос о сроках только". 
Дивуюсь і одночасно захоплююсь тим, звідки бралися сили у головних героїв, в таких неймовірно складних умовах, як вони  зберігали почуття власної гідності. Адже щасливими у ті часи, на думку автора,  можуть бути тільки негідники і зрадники,  з розвиненим інстинктом самозбереження. 
Якщо вам подобаються складні книги про людей з трагічною долею, з неймовірними випробуваннями, книги  про велику силу духу – читайте цей роман.

Ірина Овсяннікова, бібліотекар відділу читальних залів




 Більше про бібліотеку тут
 Ми в соціальних мережах: Facebook  Twitter
 Замовити книги можна  тут

Немає коментарів:

Дописати коментар