Сторінки

суботу, 5 травня 2018 р.

Неймовірно, але правда

Продовжуємо подорожувати бібліотеками стародавнього світу.
Азіній Полліон - римський полководець, державний діяч, оратор, письменник, драматург, літературний критик, історик. Свого часу  він допомагав  відомим літераторам -Корнелію Галлу, Вергілію, Горацію, Тімагену, заснував першу публічну бібліотеку у Римі. Про цей історичний факт згадує у своїх рукописах Т.Г.Шекшуєва (колишній головний бібліотекар з науково-дослідної роботи). Бібліотекарем першої римської бібліотеки став Марк Теренцій Варрон. Для бібліотеки був реставрований портик храму Свободи на Авентинском пагорбі і вона мала два відділення, римське і грецьке (у будові цієї бібліотеки Полліон здійснив задум Цезаря).  Азіній Полліон ввів в римське літературне життя так звані recitationes, рецитації - відкрите читання творів літератури у вузькому колі знавців. 
Як письменник Азіній Полліон пробував себе у різних літературних жанрах: складав трагедії, писав історичні твори про громадянські війни. Інформацію з, нині втраченої, «Латинской истории гражданских войн» у 17 книгах Полліона,   ймовірно,  використовував історик ІІ в. від Р.Х. Аппіан Олександрійський при написанні своєї праці «Гражданские войны». З різноманітних літературних творів Азінія Полліона збереглися лише деякі фрагменти.
Головне у  діяльності  Азінія Полліона  не стільки творчі надбання, скільки уміння збирати навколо себе здібних літераторів, сприяти їх розвитку.
 У своїх нотатках Т.Г.Шекшуєва також зазначає, що до початку IV ст. н.е.  у римській державі налічувалося не менше 30 великих бібліотек.

Ще більше цікавого чекає всіх на сайті ДОУНБ ім. Первоучителів слов'янських Кирила і Мефодія, на сторінці «Неймовірно, але правда», у рубриці "Історія бібліотек стародавнього світу"   https://www.libr.dp.ua/history/Neymovirno.htm



 Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар