Сторінки

пʼятницю, 6 квітня 2018 р.

На долоні історії

Михайло Свєтлов: «Давай побеседуем вновь…»

Поет і драматург Михайло Аркадійович Свєтлов (справжнє прізвище Шейнкман) народився 17 червня 1903 року у Катеринославі (нині Дніпро) в сім'ї ремісника. Раннє дитинство згадувати не любив, напевно воно було нелегким. У давній анкеті на питання яку участь брав у допомозі жертвам голоду відповів: «Больше голодал, чем помогал голодающим».  Віршам Свєтлова протипоказана будь-яка фальш, кожен рядок щирий, пропущений через серце, жодна буква не бреше. Була в нього ще одна якість -  робити  високе життєвим, а звичайне високим. Завдяки його творчості  у літературу назавжди увійшли такі поняття, як «гумор Свєтлова», «Свєтловська інтонація». Для самого ж Михайла Аркадійовича гумор, це коли «…на денці затаїлися смуток і самотність ... »
Один з персонажів  його п'єси «Казка» говорить: "Я самую сильную молнию брошу в проклятое детство мое».  А ось цитати з  його автобіографії : «Отец буржуй, мелкий, даже очень мелкий. Он собирал 10 знакомых евреев и создал «Акционерное общество»… общество покупало пуд гнилых груш и распродавало его пофунтово. Разница между расходом и приходом шла на мое образование».
Його знайомство з літературою сталося випадково: батько приніс додому купу класичної літератури  з тим, щоб пустити папір на кульки для насіння. Юний Свєтлов зойкнув і домовився з батьком: спочатку він читає, а потім  той загортає. Як, бачимо вся ця історія пронизана притаманними Свєтлову  іронією та гумором. І ще  рядки з його автобіографії: «В детстве я учился у меламмеда. Платили ему пять рублей. И вдруг отец узнал, что в соседнем местечке берут три. Он пришел к меламмеду и сказал: "Хорошо, пять так пять. Но за эти деньги обучи его и  русской грамоте…".
У родині панувала атмосфера дрібно-провінційного домострою. Хлопчик ріс в час великого історичного перелому 1917 року, в 16 років  вже став комсомольцем, у 17  добровольцем - стрільцем 1-го Катеринославського територіального полку. Потім була  служба в частинах особливого призначення, щось на зразок «летючих» партизанських груп самооборони. Бойове хрещення Михайло отримав на Громадянській війні. Але ще в мирний час учень Катеринославського початкового училища став писати вірші. Одного разу на роздратоване питання вчителя «Чим ви займаєтесь?», він відкрив книгу Пушкіна та прочитав: ««Меж юношей безумных, я предаюсь своим мечтам». Перший  вірш «На захист революції» було надруковано у газеті  «Голос солдата». 

(далі буде) 


 Більше про бібліотеку тут
 Ми в соціальних мережах:  Facebook  Twitter
 Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар