Сторінки

середу, 21 лютого 2018 р.

Винахідники, віват!

Маг науки

«Наука- це магія яка працює».
Курт Воннегут

 

 Анатолій Федорович  Булат народився 17 грудня 1947 року  у Дніпропетровську. Здобув вищу освіту у Дніпропетровському гірничому інституті (нині Дніпровський державний технічний університет). 
З 1965 року працює в Інституті геотехнічної механіки НАН України. Пройшов шлях від лаборанта до директора інституту.  У 1978 році  Анатолій Федорович захистив кандидатську, а в 1989 - докторську дисертації. Анатолій Федорович - вчений, академік НАН України (07.04.2000) в області механіки гірських порід і механіки руйнування масивів гірських порід, як середовищ з активним запасом внутрішньої енергії,   голова Придніпровського наукового центру, академік-секретар відділення механіки, член Президії НАН України, директор Інституту геотехнічної механіки ім. М. С. Полякова, заслужений діяч науки і техніки України (1997-й рік), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (1996-й рік), премії ім. А. М. Динника (1992-й рік).
Він  встановив раніше невідому закономірність руйнування вкрай напружених порід за умови малоенергоємних впливів. Впровадив у виробництво нові ефективні способи і технології відпрацювання вугільних пластів, а також засоби управління гірським тиском. Під його керівництвом розроблений і схвалений Міністерством вугільної промисловості і Міністерством енергетики України новий концептуальний підхід до проблеми реструктуризації вугільної галузі в частині закриття нерентабельних вугільних шахт.
За більш ніж 40-річну історію Придніпровський науковий центр НАН і МОН України записав на свій рахунок чимало корисних справ. Центр під. керівництвом Булата сприяє організації фундаментальних та прикладних досліджень в різних сферах життя, інтеграції науки і освіти, підвищенню інтелектуального потеціалу області, підготовці наукових кадрів, бере активну участь в забезпеченні інноваційного розвитку господарського комплексу, в тому числі в рамках технологічних кластерів, пропонує високоефективні розробки вчених, висвітлює просвітницьку діяльність. В останні роки, спираючись на європейський досвід, Центр, під керівництвом Анатолія Федоровича щорічно проводить фестивалі науки в нашому місті.
Протягом багатьох років Інститут геотехнічної механіки НАН України є діловим партнером КЗК «Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Первоучителів слов`янських Кирила і Мефодія». Інститут користується інформаційними послугами фонду патентно-технічного відділу.
Анатолій Федорович Булат автор понад 500 наукових праць, в тому числі 22 монографій і понад 100 винаходів. Почесний читач нашої бібліотеки.

Тетяна Мищенко, завідуюча патентно-технічним відділом



 Більше про бібліотеку тут
 Ми в соціальних мережах:  Facebook  Twitter


Немає коментарів:

Дописати коментар