Сторінки

четвер, 1 лютого 2018 р.

Що читають бібліотекарі

Костенко, Ліна. Берестечко: історичний роман / Л.В. Костенко. – К.: Укр. Письменник, 1999. – 157 с.

У центрі художньої літератури віддаю перевагу українським історичним романам. Буває перечитую те, що не відкрилося сповна мені в студентські роки. І ось, як не дивно, відкриваю все нові паралелі, аналізую глибинні роздуми письменників. 
Постать Ліни Костенко відома всім і кожному, а її творчий доробок, неосяжно глибокий, цитують і розповсюджують у соц. мережах. Незважаючи на те, що вона шістдесятниця, її слово знаходить віддзеркалення у сучасному світі. 
Візьмемо роман «Берестечко». По-перше, написаний смачною  українською мовою та ще й у віршах. По-друге, за основу взято дуже важливу історичну подію – бій війська Богдана Хмельницького під Берестечком 1651 р. А третє, найголовніше, що читаючи роман сьогодні можна побачити те, що відбувається нині у нашій державі, у житті кожного українця. Це твір дає поле для роздумів.
Ліна Костенко використовує психологічні прийоми, філософські погляди. Я маю на увазі внутрішній монолог Богдана Хмельницького, який проходить тонкою низкою через весь роман та акцентує на аналізі сутності української нації. Важко збагнути, що роман було розпочато в шістдесятих роках, видано в Незалежній Україні, а переживання, роздуми, аналіз ніби сьогочасної ситуації в Україні. Це ні що інше, як пророчий твір. Та більше захоплює не це, а те як гарно та закручено подаються ці думки. 
Історія – це наше все. Тому раджу кожному прочитати роман «Берестечко» Ліни Костенко, вдумливо. Відкрийте глибоку істину сюжету твору.

Катерина Сохромова, зав. сектором соціокультурних проектів і зовнішніх зв’язків    




Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар