Сторінки

четвер, 15 лютого 2018 р.

Що читають бібліотекарі

Цвейг, Стефан. Мария Антуанетта / С. Цвейг. - М.:Мысль,1989. – 495 с.

Щоб знайти відповіді на події сьогоднішнього дня потрібно звертатися до історичної літератури. Ситуації, образи, події можуть повторюватися, а змінюються лише костюми і декорації.
Мене зацікавив роман Стефана Цвейга «Марія Антуанетта». Цей роман був опублікований  у 1989 році і приурочений до 200 років Французької революції, хоча написаний був в 1932 році. Незважаючи на те, що Максим Горький дуже цінував творчість Цвейга і сам Цвейг вважав себе другом Радянського Союзу, роман «Марія Антуанетта» не було включено до його зібрання творів, яке було видано в тридцяті роки минулого століття, а вийшов через шість десятиліть. 
Чому ж цей роман побачив світ 60 років потому? У чому криється його таємниця?
Дві революції - Велика Французька і Жовтнева Соціалістична в Росії, Бурбони і сім'я Романових - ось де можна провести якісь паралелі і відкрити завісу таємниці, оскільки ці дві родини стали жертвами Революції.
Головна героїня роману - Марія Антуанетта, дочка австрійської королеви Анни Терезії, королева Франції була гельйонтинована. Стефан Цвейг в своєму романі йде від політики і з глибоким психологізмом малює нам образ головної героїні - жінки легковажної, марнотратної, дещо ледачої і вітряної, оточену натовпом шанувальників і нахлібників.  Це метелик, що літає від квітки до квітки насолод. І в розквіті такого щасливого життя історія підготувала їй випробування, яке підносить її і робить героїнею трагічного масштабу. Самотність, злидні і приниження стали супутниками останніх років її життя.
Про останні дні Марії Антуанетти можна прочитати в п'єсі Едварда Радзинського «Кат».

Ніна Ясиницька, головний бібліотекар відділу абонемента



 Більше про бібліотекутут
 Ми в соціальних мережах: Facebook  Twitter
 Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар