Сторінки

вівторок, 10 травня 2016 р.

Нові надходження

Війна ... Саме слово говорить нам про біду і горе, про нещастя і сльози, про втрати і розставання. Страшно подумати скільки життів забрала війна... Тема війни складна, невичерпна. Вона ніколи не застаріє в українській літературі.  Сучасна література зробила багато для  розвитку історичної пам'яті у нового покоління. Що пояснюється новими надходженнями у бібліотечний фонд. Отже, ознайомтесь з новими виданнями про війну. 
Всенародний пам. - К. : КВІЦ.-2013.- 164c. У книзі використані художні твори українських письменників, які, в сукупності, дають величний образ Української Матері. “Вже у перші хвилини війни полягли тисячі червоноармійців і заплакали перші вдови. А потім прийшло стільки похоронок, що Україна воістину стала країною вдів. Через сім десятиліть постає пам’ятник матері-вдові... Ця ідея надійшла від Ганни Заболотної, мешканки села Любимівка, що на Дніпропетровщині. На це відгукнулися тисячі громадян, які підтримали ідею і морально, і матеріально”,— сказав Борис Олійник.



Листи з фронту: з фондів Дніпропетровського історичного музею ім. Д. І. Яворницького [Текст] : каталог / авт.-уклад. В. М. Сацута. - Дн-ськ : АРТ-ПРЕС.-2007.- 67c.  Книга презентує численну збірку різноманітних поштових листів часів Другої світової війни 1941-1945 рр., яка зберігається в Дніпропетровському історичному музеї імені Д.І. Яворницького і дає яскраве уявлення про героїчні дії воїнів на фронтах війни, їх мужність та бойовий дух, а також про умови життя, праці, побуту цивільного населення під час окупації Дніпропетровської області та евакуації у східні регіони країни.


Україна у Великій війні. 1939-1945 [Текст] / ред. І. Р. Юхновський [та ін.]. - К. : Емма.-2014.- 262c. У книзі подано матеріали про причини, перебіг і наслідки війни, проаналізовано події, що відбувалися на території сучасної України, або були пов’язані з діяльністю українців, починаючи від проголошення Карпатської України у березні 1939 року, і завершуючи подіями на Далекому Сході у вересні 1945 року. Описані організація самооборони, буденне життя під різними окупаційними режимами, національно-визвольна боротьба українців. На основі значного масиву сучасних матеріалів розглянуто основні аспекти формування вітчизняної історичної пам’яті про Другу світову війну — одну з найтрагічніших сторінок ХХ століття.


Вестлі, Б. Війна мого батька [Текст] / Б. Вестлі ; пер. з норв.: Д. Нікандров, М. Щирба. - К. : Український центр вивчення історії Голокосту.-2014.- 259c. Під час Другої світової війни молодий норвежець Петтер Вестлі був прихильником нацистських поглядів, як доброволець Ваффен-СС воював на боці Німеччини на Східному фронті. Коли його син Бйорн подорослішав достатньо, аби усвідомити дії батька, то розірвав із ним стосунки. Лише через багато років Бйорн відчув, що у батька нарешті з’явилося бажання розповісти сину про своє минуле. Врешті-решт Петтер Вестлі записав для сина свою історію на аудіокасетах. 

Лутченко, Н. З. Підпільна організація Амур-Нижньодніпровського району м. Дніпропетровська (серпень 1941-жовтень 1943). Погляд через 70 років [Текст] / Н. З. Лутченко. - Дн-ск : Герда.-2015.- 480c. Книга заснована на архівних документах, з яких гриф «Цілком таємно» знято в 1991 році. В ній зібрані спогади родичів підпільників, сучасників подій, інформація з літературних джерел. Вона повертає читачів у трагічне і героїчне минуле одного району м. Дніпропетровська, але в його долі, як у дзеркалі, відобразився жорстокий двобій нашого народу з фашизмом. Для всіх небайдужих до історії рідного краю.



Якщо бажаєте знати історію, володіти інформацією, то завітайте до бібліотеки, де книжковий фонд дасть відповідь на будь-які запитання з тієї чи іншої теми.



Більше про бібліотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter
Замовити книги можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар