Сторінки

пʼятницю, 24 квітня 2015 р.

Бібліотека святкує ювілей

Сьогодні, 24 квітня, своє 215-річчя відзначає Бібліотека Конгресу США.  Вона була заснована у далекому 1800 році наказом президента США Джона Адамса. Доступ до неї мали тільки президент і віце-президент США, члени Сенату США і Палати представників Конгресу. Тому і мала бібліотека назву “Бібліотека Конгресу США”, і виконувала функцію довідкового відділу для законодавців, проте незабаром виросла в інститут державного масштабу. 
Після другої світової війни бібліотека стала найбільшим міжнародним джерелом інформації, виступаючи одночасно і бібліотекою, і науковим центром. Сьогодні вона працює як потужний бібліографічний центр і як американське агентство з авторського права. 
Будівля бібліотеки Конгресу США займає 265 000 метрів на Капітолійському пагорбі. Довжина її стелажів – 865,5 кілометра. А в головному залі, висота якого 50 метрів від підлоги до купола, розміщуються понад 45 000 книг довідкової літератури та столи для 250 читачів. Бібліотека налічує 18 залів, здатних прийняти одночасно 1460 читачів.

21 квітня 2009 р. відкрито доступ до Світової цифрової бібліотеки – World Digital Library (http://www.wdl.org/). А в червні 2010 р., на спеціальному засіданні, у Вашингтоні до проекту приєдналися перші чотири бібліотеки з України: Національна бібліотека України ім. В.І.Вернадського, Львівська національна бібліотека ім. В.Стефаника НАН України, Національна парламентська бібліотека України та наукова бібліотека Національного університету «Києво-Могилянська академія», ставши рівноправними партнерами серед інших 85 інституцій – учасників проекту (бібліотек, архівів, музеїв, наукових установ) з 55 країн світу.
Загальний обсяг фондів Бібліотеки нараховує понад 158 мільйонів одиниць збереження, що робить Бібліотеку Конгресу США найбільшою у світі. Якщо перевести у цифри, то 158 мільйонів примірників – це 20 млн. терабайт інформації. Цифра вражає! Як і вражає сама бібліотека. Отже, у цей знаковий день, побажаємо «іменинниці» процвітання, і багато вдячних користувачів.



Більше про бібіотеку тут
Ми в соціальних мережах: Vkontakte Facebook Twitter

Немає коментарів:

Дописати коментар